Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:16 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Compania de apă se extinde cu ajutorul unui nou împrumut de la BERD Investiţiile RAJA, sprijinite de partenerul european

ro

11 Aug, 2014 00:00 2513 Marime text
Compania RAJA Constanţa şi-a propus, în ultimii ani, un obiectiv extrem de important: să absoarbă cât mai multe fonduri europene, în vederea modernizării și dezvoltării companiei. Totul pentru a putea asigura servicii de calitate abonaților.

În acest context, la sfârşitul săptămânii trecute, RAJA a semnat un nou contract de împrumut, pe 14 ani, cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în cele mai avantajoase condiţii de creditare, după cum spun reprezentanţii celor două instituţii. Cele 10 milioane de euro împrumutate vor fi folosite pentru cofinanţarea unui proiect de infrastructură de apă şi canalizare în localităţile Buftea, Corbeanca şi Crevedia. Semnarea contractului a avut loc în incinta Staţiei de Epurare Eforie Sud - cea mai modernă din ţară -, după ce directorul Departamentului Infrastructură Municipală şi de Mediu din cadrul BERD, Jean-Patrick Marquet, a vizitat acest obiectiv şi s-a putut convinge de eficienţa procesului tehnologic implementat de RAJA.

Bani europeni pentru investiţii de importanţă naţională

Parteneriatul de afaceri între RAJA şi BERD durează deja de 17 ani, timp în care între cei doi parteneri de nădejde s-au semnat patru contracte de finanţare, în sumă totală de 45 de milioane de euro. RAJA derulează, în prezent, patru proiecte în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, totalizând peste 328 de milioane de euro, cu TVA. „Acum 17 ani, când am semnat primul contract cu RAJA, am făcut-o cu încrederea că este o companie care promite. Astăzi, previziunile noastre au fost chiar depăşite. Este o onoare pentru bancă să vă aibă drept clienţi. Lucrăm de 17 ani şi, în tot acest timp, am semnat patru împrumuturi şi v-aţi dovedit a fi un client excelent“, a declarat Jean-Patrick Marquet.
De la eveniment nu a putut lipsi primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu, care a ţinut să accentueze importanţa Staţiei de Epurare Eforie Sud pentru buna funcţionare a comunităţii pe care o are în grijă. De altfel, edilul-şef a mai subliniat şi eficienţa colaborării dintre administraţia publică locală şi RAJA SA: „Avem proiecte începute împreună, pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru care ne trebuie reţele de apă, de canalizare, energie electrică. Până acum, dintre toţi operatorii de utilităţi, cu RAJA lucrăm cel mai bine, ne bazăm pe prietenia acestei companii“, a spus Brăiloiu.

Felix Stroe - „Nu este normal ca apa să aibă acelaşi TVA ca parfumul“

„Acum 10 ani, activam în jumătate din judeţul Constanţa, iar situaţia economică era foarte grea. Astăzi, asigurăm servicii moderne de apă, canalizare şi epurare în şapte judeţe, acoperind o zonă de la Vama Veche la Predeal“, a spus directorul companiei de apă, Felix Stroe. Totodată, el a adăugat că suma de 10 milioane de euro, împrumutată de la BERD pentru următorii 14 ani, este destinată realizării proiectului de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă, canalizare şi epurare pentru regiunea Buftea - Corbeanca - Crevedia, ce are ca termen de finalizare sfârşitul anului 2015.

Deşi compania de apă RAJA SA este în plină dezvoltare, extinzându-şi aria de activitate în mai multe judeţe ale ţării, directorul societăţii a subliniat că nu intenţionează să candideze pentru vreo funcţie administrativă locală sau centrală. „Planurile mele sunt strict legate doar de ceea ce înseamnă reţeaua de apă. Însă vreau să atrag atenţia asupra unui alt lucru: nu este normal ca apa să aibă acelaşi TVA ca parfumul sau maşinile de lux. Trebuie să lămurim Guvernul că, într-o limită de cinci metru cubi pe lună de persoană, TVA la apă trebuie să fie zero, iar pentru agenţii economici - 9%, pentru a putea atrage investiţiile în România“, a declarat directorul RAJA SA, Felix Stroe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii