Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:50 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţii şi obiceiuri de Buna Vestire Cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul

ro

25 Mar, 2015 00:00 2291 Marime text
Buna Vestire sau Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Hristos, este sărbătorită în Postul Paştelui, fiind prima ocazie în care Biserica acordă dezlegare la peşte. Aceasta este prima sărbătoare din calendarul ortodox închinată Maicii Domnului, praznic care este marcat în fiecare an pe data de 25 martie.
 

Buna Vestire reprezintă momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela dreptului Iosif, căci părinţii ei muriseră, a fost aleasă de Dumnezeu să-L nască pe Fiul Său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil (sărbătorit pe 26 martie): „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei… Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus“ (Luca 1, 28-32). Este o sărbătoare cu dată fixă, 25 martie, de la această dată şi până la Crăciun, când Maria l-a născut pe Iisus, fiind exact nouă luni.

Azi, cucul vesteşte primăvara

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului sau Blagoveştenia. În această zi, cucul îşi cântă primul cântec, vestind astfel venirea primăverii. Există obiceiul ca, în această zi, să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele, pentru a afla, astfel, câţi ani mai avem de trăit. În multe zone din ţară se păstrează diverse obiceiuri legate de această mare sărbătoare. În Bucovina, de exemplu, nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se crede că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare. În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. Tot acum, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea Focurilor, e practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori. Se spune că acela care astăzi gustă peşte (astăzi fiind dezlegare) se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor, se mai spune că pescarii nu au voie ca astăzi să arunce mămăliga în apă, deoarece mor peştii. De asemenea, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor şi pentru a avea spor în casă.

Vom şti cum va fi vremea de Paşti

Sărbătoarea Bunei Vestiri a născut, de-a lungul timpului, o serie de datini, superstiţii şi obiceiuri. Tradiţia populară spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. În această zi, se fac şi previziuni meteorologice. Astfel, există credinţa că, aşa cum este vremea în ziua de Buna Vestire, la fel va fi şi în ziua de Paşti. La Blagoveştenie se efectuau nenumărate acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă casă şi a insectelor şi a omizilor din livezi.

Ti-a placut articolul?

Comentarii