Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:42 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania RAJA a dat roade Cernavodă, primul oraş din ţară fără debranşări colective

ro

21 Dec, 2013 00:00 1183 Marime text
Pentru toate apartamentele de la nivelul asociaţiilor din Cernavodă au fost încheiate convenţiile de facturare individuală.
 
În urmă cu şase ani, RAJA Constanţa a lansat la nivelul judeţului campania de încheiere a convenţiilor de facturare individuală la nivelul asociaţiilor de proprietari. Campania a avut ca obiectiv principal evitarea debranşării întregii asociaţii, în caz de neplată a contravalorii consumului de apă a vreunui utilizator din cadrul unui condominiu. Facturarea individuală pe apartamente este o soluţie civilizată, prin care se va respecta regula „Consumatorul plăteşte”, iar la nivelul asociaţiilor de locatari/proprietari nu vor mai exista cazuri în care utilizatorii bun-platnici să sufere de lipsa apei, din cauza datornicilor, în urma aplicării măsurii de debranşare pentru recuperarea debitelor. Dar această campanie a venit şi în sprijinul celor care aveau datorii. Pentru toţi aceştia, RAJA Constanţa a încheiat procese-verbale de eşalonare pe termen lung, ceea ce înseamnă că ratele pentru achitarea debitelor au fost foarte mici şi se încadrau în limita suportabilităţii, din punct de vedere financiar, pentru orice familie.

Practic, în urma încheierii convenţiilor cadru de facturare individuală a consumurilor de apă şi canalizare, pe baza tabelelor cu consumurile defalcate, primite de la asociaţii, RAJA Constanţa poate emite lunar factura pentru fiecare apartament în parte, din cadrul unei asociaţii de locatari. Ca şi în cazul plăţilor pentru energie, telefonie sau cablu TV, şi plata apei se va face individual. În aceste condiţii, RAJA Constanţa va putea acţiona direct asupra debitorului pentru recuperarea creanţelor, fără ca aceste acţiuni să aibă un efect negativ şi asupra abonaţilor bun-platnici de la nivelul asociaţiilor. Mai exact, RAJA Constanţa nu va mai aplica măsura de debranşare de la sistemul de alimentare cu apă în cazul asociaţiilor debitoare.
 
În urma încheierii acestor convenţii, citirea contoarelor de branşament se va face lunar, de către un reprezentant al RAJA Constanţa împreună cu delegatul asociaţiei, prin întocmirea unui proces-verbal de constatare a consumului. După întocmirea procesului verbal de constatare, administratorul asociaţiei are obligaţia să încheie şi să predea tabelul cu defalcarea consumului general pe apartamente. Comitetul executiv al asociaţiei are obligaţia să efectueze calculul şi repartiţia consumurilor de apă, inclusiv să repartizeze cota parte din diferenţele dintre suma citirilor de pe apometrele individuale şi cele generale, după criteriile aprobate de adunarea generală a asociaţiei. Tabelul va fi semnat şi ştampilat de preşedintele asociaţiei, şi reprezintă dovada faptului că debitul fiecărui utilizator – apartament reprezintă o datorie certă, lichidă şi exigibilă.
 
În cazul în care asociaţia nu-şi îndeplineşte obligaţia de a preda tabelul, facturarea individuală pe apartamente se va face pe baza tabelului predat cu o lună înainte, urmând ca regularizarea consumului să se facă în luna următoare.
Ca urmare a încheierii convenţiilor cadru de facturare individuală a consumurilor de apă şi canalizare, pe baza tabelelor cu consumurile defalcate, primite de la asociaţii, RAJA Constanţa va putea emite lunar factură pentru fiecare apartament în parte, din cadrul unei asociaţii de locatari.
 
Pentru încheierea acestor convenţii au fost organizate în timp sute de întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor, întâlniri la care au participat şi reprezentanţii primăriilor. Pe lângă transmiterea de zeci de invitaţii către asociaţii pentru încheierea acestor convenţii, au fost făcute şi acţiuni, în care reprezentanţii RAJA s-au deplasat în teren şi au avut întâlniri cu proprietarii de apartamente din cadrul asociaţiilor debitoare. Tocmai pentru a putea discuta cu cât mai mulţi proprietari de apartamente, aceste acţiuni, s-au desfăşurat în special seara, după ora 17,00, şi uneori chiar şi până la ora 22,30. În plus, SC RAJA SA a desfăşurat în ultimii ani o campanie permanentă în presa locală pentru încheierea convenţiilor de facturare individuală.
 
În urma acestor eforturi, putem să vă anunţăm că în judeţul Constanţa, există primul oraş din ţară, unde nu se vor mai face debranşări colective la nivelul asociaţiilor/blocurilor din cauza datoriilor. La ora actuală, la nivelul tuturor apartamentelor din cadrul asociaţiilor/blocurilor din Cernavodă sunt încheiate convenţiile de facturare individuală. În oraşul Medgidia, convenţiile de facturare individuală sunt încheiate în procent de 61%, în Năvodari în procent de 30%, în restul localităţilor procentul fiind în jur de 20%. În ceea ce priveşte municipiul Constanţa, toate asociaţiile, ce au înregistrat în timp datorii la plata consumului de apă, au încheiate aceste convenţii de facturare individuală.
 
Ca şi până acum, SC RAJA SA va face toate eforturile necesare pentru încheierea convenţiilor de facturare individuală, astfel încât judeţul Constanţa sa fie primul judeţ la nivel naţional în care nu se vor mai face debranşări colective la nivelul asociaţiilor.

Ti-a placut articolul?

Comentarii