Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Boicot al grevei feroviarilor

ro

16 Mar, 2004 00:00 930 Marime text

Protestul ar putea fi suspendat de Curtea de Apel Bucuresti

1.800 de salariati constanteni ai CFR au intrat ieri in greva generala * Regionala CFR Constanta asigura circulatia a 24 de trenuri de calatori si a altor 33 de marfa * In afara de treimea negociata, alte trei trenuri au plecat de la Constanta cu mecanici de locomotiva de la depoul Bucuresti

Mecanicii de locomotiva si personalul din comunicatii feroviare din cele mai multe regionale au declansat ieri greva generala pe o perioada nedeterminata, pana cand administratia va solutiona revendicarile lor, respectiv cresteri salariale de 12 procente, tichete de masa, stoparea concedierilor colective si reducerea timpului de lucru de la opt la sapte ore, fara a fi afectat insa salariul. In ultimele doua saptamani, mai exact de la 1 martie, cand a avut loc greva de avertisment, feroviarii au avut o serie de negocieri cu administratia si cu reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, insa fara nici un rezultat. Prin urmare, au decis ca de ieri sa declanseze greva generala pana cand toate problemele lor vor fi rezolvate intr-un mod care-i sa-i multumeasca pe protestatari. Potrivit legii, grevistii trebuie sa asigure pe parcursul protestului o treime din activitatea negociata intre administratie si sindicate.

Spargatori de greva

La Constanta, dis-de-dimineata, respectiv la ora 07.00, au intrat in greva 1800 de salariati de la caile ferate. Acestia au asigurat doar o treime din activitatea normala, conform celor negociate intre sindicate si administratie. Astfel, pe parcursul grevei, Regionala CFR Constanta trebuie sa asigure circulatia a 33 de trenuri de marfa si a altor 24 de calatori, orar care a fost respectat. De asemenea, grevistii au decis ca trenurile care au plecat pe traseu inainte de ora inceperii protestului sa ajunga la destinatie. Au existat insa si surprize deoarece, in afara programului negociat cu administratia, pe traseu au plecat si alte trenuri. Vicepresedintele Sindicatului "Feroviarul", Constantin Costea, a declarat ca, ieri dimineata, trenurile intercity 582 Constanta-Bucuresti si personalul 8202 Constanta-Buzau au plecat insotite de mecanici de locomotiva de la depoul Bucuresti, care au sosit duminica la Constanta, trimisi de Ministerul Transporturilor. El sustine ca nu poate fi garantata securitatea calatorilor in cazul trenurilor care nu sunt cuprinse in treimea stabilita si nici faptul ca acestea vor ajunge la destinatie, pentru ca pot fi oprite pe drum de grevisti. De asemenea, ieri dupa-amiaza, un alt tren, insotit de un mecanic de locomotiva de la depoul Bucuresti, a plecat spre Bucuresti. Vicepresedintele Sindicatului "Feroviarul" s-a aratat indignat de faptul ca liderii Federatiei Miscare-Comercial nu s-au alaturat protestatarilor si au tradat miscarea sindicala.

Transportatorii rutieri, in castig

Cei care profita din plin de greva salariatilor CFR sunt transportatorii privati din imediata apropiere a garii. Acestia cauta sa castige cat mai mult de pe urma protestului feroviarilor si pentru a face fata afluxului de calatori au dublat numarul microbuzelor pe ruta Constanta-Bucuresti. Masinile de transport private pleaca din gara Constanta din jumatate in jumatate de ora si chiar mai des atunci cand numarul calatorilor este foarte mare.

Suspendarea grevei

La cererea administratiei CFR, Curtea de Apel Bucuresti se va pronunta, astazi, asupra legalitatii grevei. Daca greva va fi declarata ilegala, sindicalistii trebuie sa-si intrerupa greva. In caz contrar, acestora li se va intocmi dosar penal. Vasile Anghel, presedintele Sindicatului "Feroviarul", a declarat ca este sigur ca decizia Curtii de Apel va fi aceea de a suspenda greva. Acesta a mai declarat ca greva nu este ilegala si, oricum, Curtea de Apel poate doar sa o suspende, nu sa o declare ilegala. In cazul suspendarii, Anghel a declarat ca se vor purta discutii cu administratia si, daca timp de 30 de zile nu se va ajunge la nici o intelegere, se va declansa din nou greva generala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii