Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Betivii ar putea ramane fara venitul minim garantat

ro

27 Jan, 2004 00:00 646 Marime text

Concubinajul, piedica in stabilirea alocatiilor complementare

In cazul in care sunt depistati bauti, beneficiarilor Legii 416 li se poate retrage, prin dispozitia primarului, acest ajutor financiar * Cererile de ajutor de incalzire au crescut in decembrie

De la inceputul acestui an, alocatiile suplimentare au fost eliminate, locul acestora fiind luat de cele complementare si de sustinere, in cazul familiilor monoparentale. Dosarele se depun la primariile de care apartin solicitantii. Angajatii acestei institutii efectueaza anchetele sociale si stabilesc cuantumul alocatiei si ulterior trimit dosarele Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala. Ana Dancea, purtatorul de cuvant al DDFSS, a declarat ca au fost depuse, pana la ora actuala, 5706 dosare de alocatie complementara si de sustinere. Din totalul acestora au fost aprobate de catre primarii 1452, din care 1103 pentru alocatie complementara si 299 pentru cea de sustinere. Ana Dancea a mai adaugat ca primariile ar trebui sa grabeasca ritmul de solutionare a dosarelor, astfel ca la 31 ianuarie sa existe cat mai multi solicitanti care sa-si poata primi drepturile din luna urmatoare. Purtatorul de cuvant al DDFSS a mai precizat ca exista dificultati deoarece foarte multe persoane care depun dosare pentru aceste alocatii nu detin livret de familie. La acestea se adauga si cazurile cu o situatie juridica incerta. Este vorba, in principal, de persoanele care au copii si care traiesc in concubinaj. In aceste cazuri, primariile nu pot da dispozitii favorabile deoarece dosarele nu sunt complete. Cele mai numeroase cereri inregistrate pana la ora actuala provin din orase si din comunele cu numar mare de locuitori. In ceea ce priveste anchetele sociale pentru aprobarea sau respingerea dosarelor de alocatie, se va merge pe doua linii. Astfel, in cazul in care se va constata ca beneficiarii Legii 416 privind venitul minim garantat utilizeaza banii pentru procurarea bauturilor alcoolice, ei risca sa ramana fara acesti bani in baza unei dispozitii a primarului. Se urmareste acest aspect deoarece beneficiarii Legii 416 se incadreaza si pentru alocatiile complementare.

Ajutoare pentru incalzire

Aplicarea legislatiei in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor de incalzire se desfasoara in conditii bune. Purtatorul de cuvant al DDFSS a precizat ca toate asociatiile au depus la primarii borderourile cu persoanele care beneficiaza de acest ajutor. Ana Dancea a mai adaugat ca pentru luna decembrie 2003 au fost aprobate 25.917 dosare, cu 2400 mai multe fata de luna noiembrie a anului trecut. La ora actuala, nu exista restante la plata acestor ajutoare, pentru ultima luna a anului trecut fiind solicitate de la Ministerul Muncii 15,8 miliarde lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii