Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:38 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Audienta la Martin, sinucidere curata

ro

04 Dec, 2004 00:00 1150 Marime text

Prefectul nu respecta legea

Institutia condusa de reprezentantul Guvernului in judetul Constanta, prefectul Gheorghe Martin nu respecta prevederile legislative referitoare la facilitatile care se acorda persoanelor cu handicap fizic # La intrarea in Prefectura exista o rampa speciala, dar pentru o persoana aflata in carucior accesul la birourile de la etaj reprezinta o adevarata sinucidere * S-au facut numeroase promisiuni privind construirea unor rampe in interiorul acestei institutii, dar dupa ce Martin si-a vazut sacii-n caruta, acestea au fost date uitarii * Desi legea obliga fiecare institutie sa angajeze persoane cu handicap, prefectura constanteana nu a facut pana in prezent nici o astfel de angajare * Profitand de apropierea Sarbatorilor de iarna, Martin a venit cu sacul de promisiuni dand asigurari ca va crea la parter birouri, special pentru aceste persoane * Totusi prefectul este in acest moment mai interesat de rezultatul alegerilor prezidentiale decat de soarta handicapatilor * Situatia este similara la majoritatea institutiilor din municipiu, iar in unele cazuri, rampele construite sunt imposibil de accesat

In cursul lunii iulie a acestui an a aparut Legea 343 privind protectia persoanelor care sufera de diverse grade de handicap, norma care prevedea facilitati pentru bolnavi si anumite obligatii pentru institutiile din teritoriu. Completand Ordonanta de Urgenta 102/1999, Legea 343 stipuleaza expres faptul ca toate institutiile publice sunt obligate sa construiasca rampe de acces pentru persoanele cu handicap. In acelasi timp, toate aceste autoritati, cat si societatile comerciale care au peste 75 de salariati sunt obligate sa angajeze astfel de persoane. Din nefericire, in judetul nostru, aplicarea acestei legi s-a facut haotic. Institutia care ar fi trebuit sa respecte prima prevederile legale, Prefectura Constanta se afla in topul neregulilor, foarte putine dintre obligatii fiind respectate. Preocupat mai mult de rezultatul alegerilor prezindentiale decat de soarta handicapatilor, prefectul Gheorghe Martin nu face altceva decat sa promita marea cu sarea si sa amane cat mai mult momentul "intrarii in legalitate".

Din ciclul "promisiunile lui Martin"

Intr-o conferinta de presa organizata in urma cu cateva zile la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta, inspectorul ANPH, Gabriel Alexe (subordonat Prefecturii) a recunoscut ca pentru o persoana aflata intr-un carucior accesul in Prefectura reprezinta sinucidere curata, intrucat aici nu exista rampe de acces pentru persoanele cu handicap. Singura rampa se afla la intrarea in institutie, dar si aceasta este foarte abrupta, iar urcarea sa reprezinta un risc pe care nimeni nu vrea sa si-l asume. Sa spunem totusi ca aceasta rampa este trecuta si omul din carucior ajunge in cele din urma la parterul institutiei. El afla ca pentru o discutie cu Gheorghe Martin trebuie sa urce alte trepte abrupte, unde nimeni nu s-a mai gandit sa faca o noua rampa. Cum nici una dintre persoanele cu handicap nu se incumeta la aceasta aventura, prefectul Martin sta linistit, nederanjat de reprezentantii acestei categorii defavorizate. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a tot promis "marea cu sarea" ca va face o rampa, ca va angaja persoane cu handicap care vor lucra in birouri aflate la parter, dar nu si-a respectat nici una dintre aceste promisiuni. Legea 343 obliga institutiile sa angajeze persoane cu handicap fizic, dar, desi au trecut peste cinci luni de la aparitia normei, la prefectura din Constanta nu lucreaza nici un adult care sufera de astfel de probleme locomotorii. Observand probabil ca Martin este primul care nu respecta legea, reprezentantii celorlalte institutii din judet ii iau exemplul si nu fac nimic pentru persoanele cu handicap. La randul lor, agentii economici din judet prefera sa plateasca amenzi la "fisc", decat sa respecte Legea 343. Din acest motiv, din iulie si pana in prezent, in judetul Constanta au fost angajate putin peste zece persoane care sufera de diverse grade de handicap.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii