Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Tomisului şi Muzeul Militar „Regele Ferdinand I”, suită de evenimente dedicate preoţilor militari dobrogeni

ro

05 Feb, 2016 00:00 4012 Marime text
La împlinirea unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial, Arhiepiscopia Tomisului, Departamentul Cultural, în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța, şi Direcţia de Cultură a Consiliului Judeţean Constanţa, organizează o serie de evenimente cu tema „Preoţi militari dobrogeni în Primul Război Mondial”.
 
Pe 7 februarie, la Biserica „Sfânta Ecaterina“ din Tuzla, începând cu ora 11.00, va fi comemorat preot cpt. Ioan Roşculeţ, de la Tuzla, Regimentul 34 Infanterie. La eveniment vor lua cuvântul: protosinghel Vlad Maxim, directorul Muzeului Militar Român „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța, dr. Costin Scurtu, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche, şi Mihaela Burlacu, consilier superior în cadrul Direcţiei de Cultură a Consiliului Judeţean Constanta şi scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România.
 
Despre preot cpt. Ioan Roşculeţ, de la Tuzla, se spune că a fost un bun patriot: în vremea luptelor, a stat la postul de prim ajutor, dând ultima îngrijire creştinească celor morţi şi îmbărbătându-i pe cei răniţi. S-a născut în anul 1870, a absolvit seminarul cu gradul I, a fost hirotonit pe data de 20 martie 1898 și numit, din 1 aprilie 1898, la parohia din Tuzla. A fost decorat cu prestigioase medalii: „Coroana României”, „Virtutea Militară”, „Crucea Comemorativă”, „Răsplata Muncii cl. I pentru învăţământ” şi „Victoria”.
 
Acest proiect unic în România se va desfăşura în două etape. În prima parte, în perioada 24 ianuarie - 6 martie, vor fi evocaţi preoţii militari din judeţul Constanţa, iar în cea de-a doua vor fi comemoraţi cei din judeţul Tulcea şi din Bulgaria.
 
Prima comemorare a avut loc pe data de 24 ianuarie a acestui an, la parohia Basarabi I. Aici, protosinghelul Vlad Maxim, directorul Muzeului Militar „Regele Ferdinand I” din Constanța, Costin Scurtu, și directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche, au evocat viaţa preotului căpitan Anastase Popescu. De asemenea a mai fost comemorat, în data de 31 ianuarie, pr. cpt. Alexandru Moroianu, la parohia „Sfântul Gheorghe“ din Mihail Kogălniceanu.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii