Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apelul unui medic din Constanţa către societatea civilă „Fetiţei orfane i se încalcă drepturile copilului“. Ce spune DGASPC?

ro

25 Aug, 2017 14:10 3471 Marime text
Pe pagina sa de Facebook, Mihaela Irina Mătărîngă, medic primar în neurologie pediatrică medicală, medic primar în psihiatria copilului și adolescentului, doctor în științe medicale, a postat un apel, cerând sprijinul societății civile.
 

„Cer public sprijinul societăţii civile din România! Această fetiţă orfană pe care am crescut-o 7 ani, care mi-a fost încredințată prin hotărâre judecătorească este de trei săptămâni la Centrul de Primire Minori Constanța. O cheamă Gabriela Z. și are 9 ani. Mă consideră mama ei. Și asa și este. Este fetita mea de suflet. Am crescut-o zilnic 7 ani, am dus-o la grădinița, la școală, zi de zi. Directoarea Mihaela Ristea de la Protecția Copilului îi interzice copilului să vorbească cu mine. Să mă vadă. De 3 săptămâni copilului nu i se da voie să mă vadă, să mă audă. Vroiam să îi spun Gabrielei măcar la telefon că o iubesc, că nu am abandonat-o. Sun în fiecare zi la Centrul de primire minori din Constanța și mi se spune ca nu mi s-a aprobat cererea. Această fetiţă orfană este supusă unui abuz de către Directoarea Protecției Copilului Constanța, Mihaela Ristea. Acestei fetiţe orfane i se încalcă drepturile copilului, dreptul de a avea o familie, libertatea de a primi dragostea familie care a crescut-o. Drepturile acestei fetite sunt încălcate tocmai de conducerea Protecției Copilului, care de 3 săptămâni nu îmi da voie nici măcar sa o aud la telefon , în numele "protectiei copilului". Vă rog să distribuiţi mesajul pentru a ajuta să îi fie respectate drepturile“, este textul mesajului.

 

Ce spue DGASPC Constanţa?

 
Am luat legătura cu reprezentanții Protecției Copilului Constanța, care ne-au explicat cum stau lucrurile.

„Referitor la afirmațiile doamnei dr. Mătărîngă Mihaela Irina, apărute pe rețeaua de socializare Facebook, ne rezervăm dreptul la replică, conștienți fiind de faptul că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine și ținâng cont de faptul că exercitatae dreptului la liberă exprimare comportă îndatoriri și responsabilități. În luna noiembrie a anului 2010, doamna dr. Mătărîngă Mihaela-Irina, medic primar neuropsihiatrie infatilă, aflându-se în cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Cristina” Constanţa, pentru examinarea de specialitate a beneficiarilor, a observat-o pe minora în cauză şi a îndrăgit-o. Ulterior, a menținut legătura cu aceasta prin vizite și învoiri la domiciliul său. De-a lungul timpului, s-a creat o legătură de ataşament reciproc, motiv pentru care doamna Mătărîngă Mihaela-Irina a solicitat instituirea măsurii de plasament pentru minora în cauză. Prin Dispoziţia Directorului General al D.G.A.S.P.C. Constanţa emisă în luna iulie 2014, copilul a fost plasat în regim de urgenţă la doamna Mătărîngă Mihaela-Irina. Prin Sentinţa Civilă a Tribunalului Constanţa emisă în luna mai 2015, pentru copil s-a dispus încetarea măsurii de plasament din cadrul C.S.C. Cristina şi înlocuirea plasamentului în regim de urgenţă cu plasamentul la doamna Mătărîngă Mihaela-Irina. Ulterior, situația copilului în cadrul familiei de plasament a fost monitorizată periodic, prin vizite efectuate la domiciliu, în toată această perioadă constantându-se o evoluție favorabilă. Din nefericire, în lunile iulie și august, respectiv în data de 07.07.2017 și data de 03.08.2017, minora în vârstă de 9 ani a fost lăsată nesupravegheată în parc, iar evenimentele s-au derulat, în ambele situații, în sensul periclitării integritătii fizice și psihice a minorei. Mai mult, în data de 03.08.2017 minora a fost audiată ca parte vătămată, la Inspectoratul Județean de Poliție Constanta, în interesul derulării cerecetărilor ce se efectuau în dosarul de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală. După audiere, doamna Mătărîngă a solicitat în scris plasamentul în regim de urgență pentru minoră într-un centru specializat, măsură care se impunea la acel moment, ținând cont de evenimente”, au precizat reprezentanţii DGASPC Constanţa.


Sursa foto: Facebook Mihaela Irina Mătărîngă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii