Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alunecări de teren, circulaţie blocată, nave cu traseul modificat Cum a fost răvăşită Constanţa de Codul Portocaliu (galerie foto)

ro

02 Oct, 2013 00:00 2834 Marime text
Copaci prăbuşiţi peste maşini, străzi inundate, maluri surpate, accidente rutiere, porturi închise, pietoni supăraţi şi o mare de apă. Atât de mare încât străzile s-au transformat în fluvii, iar constănţenii, fie pietoni, fie la volanul maşinii, au avut de înfruntat cu stoicism intemperiile. Aşa a arătat judeţul Constanţa timp de două  zile, aflându-se sub avertizare de Cod portocaliu de ploi, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. Avertizarea s-a adeverit şi s-au acumulat cantităţi de apă ce au depăşit pe arii extinse 60 l/mp şi izolat 80 l/mp.

RAJA a răspuns la toate solicitările

Pentru echipele RAJA, ziua de ieri a început cu zeci de reclamaţii privind inundaţiile. În municipiul Constanţa, cele mai multe sesizări au venit din cartierele CET, Coiciu, Tomis Nord - zona Penny Market, Palas, zona Centrală - Piaţa Griviţei. În Năvodari s-au primit sesizări de pe strada Crăiţei, iar la Medgidia de pe strada Poporului. Toate aceste reclamaţii au vizat sistemul de canalizare stradal. Echipele RAJA au răspuns la toate solicitările primite şi toate sunt în curs de rezolvare. În localitatea Lumina, echipele RAJA au intervenit  pe strada Gării, la două gospodării inundate. Primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, preciza, ieri, că vina aparţine locatarilor, care şi-au racordat ilegal casele la canalizarea din zona industrială. „Canalizarea a refulat în casele oamenilor şi i-a inundat”, a declarat şeful autorităţii locale, afirmând, ieri, la orele prânzului, că 30 de oameni intervin pentru a evacua apa din cele trei locuinţe, ajunsă la un nivel de 30 de centimetri. Tot ieri, au rămas fără apă potabilă abonaţii din Tătaru, Ciocîrlia de Jos, Vârtop, Pecineaga, Albeşti, Oituz, Mihail Kogălniceanu. În localitatea Ovidiu, au fost inundate străzile Viorelelor, Tineretului, Nicolae Iorga şi Revoluţiei. Echipele de intervenţie au răspuns la toate aceste solicitări şi toate au fost rezolvate.

Copaci prăbuşiţi peste automobile

Pompierii au intervenit, ieri, pentru scoaterea a două  automobile de sub copaci prăbuşiţi. Evenimentele au avut loc la intersecţia străzilor Bucureşti cu Ardealului şi pe strada Traian. De asemenea, vântul a doborât 25 copaci, care au căzu pe carosabil, pe firele de curent electric sau peste maşini.

Semafoarele defecte au îngreunat circulaţia

În municipiul Constanţa mai multe semafoare nu au funcţionat, ieri, motiv pentru care s-au creat ambuteiaje, iar participanţii la trafic au fost puşi la grea încercare. Semafoare efecte au fost înregistrate la intersecţia Şoseaua Mangaliei cu strada Pandurului, strada Soveja cu bulevardul Lăpuşneanu, strada 1 Decembrie cu bulevardul IC Brătianu, intersecţia străzilor Theodor Burada cu bulevardul I.C.Brătianu.

Ambulanţa a lucrat la capacitate maximă

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa a fost solicitat să intervină pentru a acorda ajutor unor persoane implicate ieri dimineaţă în trei accidente rutiere. Unul dintre ele s-a produs pe bd. 1 Decembrie, după sensul giratoriu de la intersecţia cu strada Bucureşti. Este vorba despre un pieton, care a fost accidentat pe trecerea de pietoni.

Alunecări de teren la Ovidiu

Traficul rutier pe drumul naţional 2A, Constanţa - Ovidiu, a fost blocat pe sensul de mers dinspre Ovidiu către Constanţa. Şi asta din cauza unei alunecări de teren. Un mal de pământ situat în apropierea podului CFR s-a desprins şi a ajuns pe partea carosabilă. De asemenea, tot pe şosea au ajuns şi mai multe pietre din susţinerea podului. În zona unor case, pământul a alunecat îngrijorător de mult.

Rasova, sub apele dezlănţuite

Primarul de la Rasova, Mihalache Neamţu, susţinea ieri că drumurile din comună au fost afectate de inundaţii. „Mâine (n.r. astăzi) urmează să analizăm situaţia şi să evaluăm noile pagube”, a mărturisit şeful autorităţii locale. Drumurile avariate sunt drumuri de piatră şi de pământ.

Tir, blocat într-un şanţ cu apă

Tot în dimineaţa zilei de ieri, circulaţia înspre Corbu a fost întreruptă din cauza unui TIR care a rămas blocat într-un şanţ plin cu apă în apropiere de Midia Năvodari. Cantităţile mari de precipitaţii au redus vizibilitatea, iar şoferul unei alte maşini a pierdut controlul direcţiei şi a ajuns pe marginea drumului unde a rămas blocat, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul TIR-ului. Cele două vehicule au rămas blocate într-un şanţ plin cu apă în apropiere de Midia Năvodari. Pentru scoaterea lor a fost nevoie şi de intervenţia autorităţilor. Şoferul maşinii, un cetăţean grec a reuşit să îşi continue drumul cu ajutorul unor prieteni care au tras autoturismul din apă. Pentru conducătorul TIR-ului lucrurile nu au fost însă atât de simple. Apa a cuprins o bună parte din mastodont, iar bărbatul nu putea părăsi cabina, astfel că a sunat la 112. În timp ce automobilul a fost scos relativ repede, TIR-ul a rămas blocat mai multe ore.

Vântul puternic a închis porturile din Constanţa

Toate porturile navale şi fluviale din judeţul Constanţa au fost închise marţi dimineaţă, din cauza vântului puternic, iar nava de croazieră Silver Spirit - pavilion Bahamas, cu aproximativ 500 de persoane la bord, care venea dinspre portul ucrainean Odessa şi avea programată o escală de 12 ore în Portul Constanţa, a fost redirecţionată spre portul bulgăresc Nessebar. Operaţiunile au fost sistate în porturi deoarece vântul sufla cu 60 - 70 de kilometri la ţărm, iar în larg – cu 80 de kilometri la oră.  Tot din cauza vântului puternic a fost restricţionată şi deplasarea convoaielor de barje pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, prin ecluza de la Agigea către Portul Constanţa Sud – fluvial. Navele aflate în rada exterioară trebuie să stea cu motoarele pornite, evitând astfel intrarea în derivă.

Avioanele au zburat fără probleme

Societatea Naţională Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanţa a informat că ieri, 1 octombrie, aeroportul a fost  deschis operării aeronavelor, deşi condiţiile meteo ai fost  nefavorabile.

ABADL, gata de intervenţii

Echipele Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au luat măsuri pentru asigurarea tranzitării undelor de viitură posibile în condiţii de siguranţă, prin atenuarea viiturilor în acumulări. Totodată, s-a asigurat colectarea datelor hidrologice conform regulamentului în vigoare, precum şi transmiterea acestora în timp prin intermediul rapoartelor operative. Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral a dispus întărirea monitorizării liniilor de apărare şi pregătirea utilajelor pentru intervenţie, acolo unde va fi cazul. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral atenţionează populaţia să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Persoanele surprinse de ploi torenţiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri pentru că pot fi surprinşi de viitură. Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole - baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari.
Totodată, autorităţile locale trebuie să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.

Codul portocaliu de ploi rămâne valabil

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat avertizarea de Cod portocaliu de pentru intervalul 1 octombrie ora 13.00 – 2 octombrie, ora 2.00, în judeţele Constanţa şi Tulcea. În acest interval, ploile vor fi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor mai atinge local 40...50 l/mp, iar intensificările de vânt vor fi susţinute, cu viteze la rafală de 70 km/ şi temporar peste 80...90 km/h.

Prefectul Judeţului a activat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Având în vedere avertizarea meteorologic, pentru intervalul 30 septembrie, ora 21 – 2 octombrie, ora 02, fenomenele vizate fiind ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, Prefectul Judeţului Constanţa a dispus activarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi constituirea unei Grupe Operative. Aceasta este formată din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Garzii de Coastă, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii