Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începe postul Adormirii Maicii Domnului Acum se adună ultimele plante de leac şi se aduc ofrande din noua recoltă

ro

31 Jul, 2015 00:00 2483 Marime text
Postul Adormirii Maicii Domnului începe azi, 31 iulie. Cunoscută şi cu denumirea de „Paştile verii“, aceasta reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria. Pentru români, ea este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate procesiuni speciale şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice.

În mod tradiţional, Lăsata secului pentru Postul Sfintei Mării se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie cade în zi de miercuri sau de vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie. Cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului“, este înţeles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Secul pe care îl cere postul ortodox însă este „seculum“ („saeculum“), adică „lumea împătimită“. Biserica Ortodoxă cinsteşte, la 15 august, Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existenţa ei nu există decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.

Acesta este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie căutată, probabil, prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaște o dezvoltare mai mare și când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. Data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul al XII-lea, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patronajul patriarhului ecumenic Luca Crysoverghi, cel care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), așa cum, de altfel, se practica înainte prin unele părți. Anul acesta, postul începe la 31 iulie şi ţine până la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Postul Sfintei Maria este mai ușor decât al Patruzecimii, dar mai aspru decât al Nașterii Domnului și al Sfinților Apostoli. Principala sărbătoare a Sfintei Maria, din 15 august, se numeşte oficial, în biserica romano-catolică, „Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria“, iar în bisericile ortodoxe, „Adormirea Maicii Domnului“. La 15 august, este celebrată şi Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul mării, dar şi în oraşele dunărene sunt organizate, de Sfânta Maria, manifestări religioase, artistice şi culturale.

Tradiţii pentru spor

La ţară se obişnuieşte ca, de Sântămaria Mare, să fie angajaţi pândari în vii şi să fie „legat“ ciocul păsărilor, pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se oferă ofrandă din noua recoltă. De Sântămaria Mare, se adună ultimele plante de leac şi se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, considerându-se că apoi sunt bune de leac. Între cele două sărbători dedicate Sfintei Maria - 15 august şi 8 septembrie, când se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului - este timp prielnic semănării grâului. De la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada în care se pot face nunţi, încep târgurile şi iarmaroacele de toamnă, dar şi praznicele de pomenire a morţilor. În unele părţi ale Moldovei, ziua de 15 august este considerată „a morţilor“, fiind pomeniţi toţi cei care au purtat numele Fecioarei Maria. În ziua praznicului, femeile merg la biserică şi duc cele mai frumoase flori din grădină, struguri, prune şi faguri de miere, pe care le dau în amintirea răposaţilor. În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradiţiile şi obiceiurile de Sfânta Maria Mare încă se păstrează. Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.
 
Sursa: http://www.crestinortodox.ro/post/lasata-secului-pentru-postul-sfintei-marii-120565.html
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii