Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A treia săptămână din Postul Paștelui, spre final. O nouă sâmbătă de pomenire

ro

18 Mar, 2017 00:00 3192 Marime text
Cea de-a treia săptămână din Postul Paștelui se apropie de final, iar astăzi, fiind zi de sâmbătă, se face pomenirea celor adormiți, cu dezlegare la ulei și la vin. De asemenea, tot azi, în cea de-a 18 zi a lunii martie, se face pomenirea Sfântului Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului.
 
Despre Sfântul Chiril se știe că s-a născut într-o familie de creștini de pe timpului împăratului Constantin, crescând întru credința creștină. Apărător fervent al dogmelor apostolice, Chiril a fost ales episcop al Ierusalimului, după ce antecesorul său s-a mutat la Domnul. A fost alungat însă din Ierusalim de către Acaciu, care ocupa tiranic scaunul din Cezareea Palestinei, deși fusese îndepărtat de Sinodul din Sardica, pentru nesăbuința de a nu recunoaște că Fiul este de o ființă cu Tatăl. Condamnat din nou de Sinod la Seleucia, în 359, Acaciu a ațâtat mânia împăratului împotriva lui Chiril, condamnându-l pe acesta din urmă la surghiun. Sfântul Chiril şi-a luat în primire scaunul de la Ierusalim abia după moartea lui Constantiu și urcarea pe tron a împăratului Iulian.
 
Tot în această zi, mai sunt pomeniți Sfinţii Mucenici Trofim, Evcarpion şi cei împreună cu dânşii, precum și Maria, sora lui Lazăr, care a uns picioarele Domnului cu nard şi le-a şters cu părul capului ei, pe când acesta se afla în Betania.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și: 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii