Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:48 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semințele florii de piatră, o sursă de vitamine pentru supe

ro

25 Sep, 2018 00:00 125 Marime text
Florile de piatră, foarte renumite ca flori ornamentale, datorită multitudinii de culori luminoase cu care ne încântă privirea, sunt foarte puţin cunoscute pentru proprietăţile lor terapeutice, informează AGERPRES.

Floarea de piatră (Portulaca grandiflora) sau portolac, cum este numită popular, aparţine familiei Portulacaceae. Este nativă din America de Sud, întâlnită în câmpiile calde şi uscate din nordul Argentinei, din Uruguay, din Paraguay şi din Brazilia. A fost introdusă în grădinile europene la începutul anilor 1700. 
 
 Fructul este o capsulă rotundă, de mici dimensiuni, ale cărei jumătăţi superioare se desfac lăsând să se vadă şi să cadă pe sol seminţele foarte mici şi de culoare gri-argintiu cu aspect metalic.

Petalele conţin acidul betulinic şi betaxantina.
Deoarece are o consistenţă mucilaginoasă, planta este utilizată în diverse preparate.
Seminţele pot fi şi măcinate, devenind o pulbere care este utilizată în supe sau este adăugată în cereale.
În medicina tradiţională orientală, Portulaca grandiflora este folosită pentru ameliorarea durerilor de gât, pentru calmarea durerii la nivelul faringelui. 

În medicina tradiţională thailandeză, sucul proaspăt din frunze şi tulpini este aplicat extern în cazul muşcăturilor de insecte, al arsurilor şi al erupţiilor cutanate.

Datorită conţinutului foarte mare de fier şi de vitamine, frunzele au fost, de asemenea, consumate ca legume, dar au fost folosite şi pentru a-i vindeca pe cei bolnavi de scorbut.

În medicina chineză, planta este utilizată pentru a trata diverse tumori. Aceasta este utilizată, de asemenea, în tratamentele pentru hepatită şi ciroză umedă cu ascită.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii