Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-au pus temeliile Centrului de Imagistica

ro

16 Aug, 2003 00:00 992 Marime text

Mijloace de investigare ultramoderne

Centrul de Diagnostic si Imagistica face parte dintr-un lant european apartinand societatii EuroMedic * Costurile legate de constructia sa si dotarea cu aparatura se ridica la suma de 20 de milioane de dolari

In curtea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta se pun bazele cladirii care va adaposti Centrul de Diagnostic Imagistic. Lucrarile au fost putin intarziate din cauza descoperirii, in timp ce se efectuau sapaturi pentru fundatia centrului, a unor morminte de inhumare si incinerare din epocile romane si elenistice. Dupa ce arheologii au analizat toate aceste oseminte, lucrarile au continuat. In cursul noptii de joi spre vineri, in Portul Constanta au sosit modulele care alcatuiesc cladirea in sine. Acestea au fost fabricate de o firma din Gemania si sunt alcatuite dintr-un material de constructie special. Centrul de Diagnostic si Imagistica se intinde pe o suprafata de 1.200 de metri patrati, in curtea din spate a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Modulele trebuiau sa soseasca in urma cu doua saptamani, dar acest lucru a fost impiedicat de conditiile nefavorabile si de gardul de agitatie ridicat al marii. O parte din aceste module au fost montate in cursul zilei de ieri iar, la inceputul lunii viitoare, se asteapta si primirea aparaturii care este fabricata de firma General Electric. Centrul de Diagnostic si Imagistica face parte dintr-un lant european apartinand societatii EuroMedic. "Centrul nostru va fi al doilea dupa cel din Arad, urmand sa mai fie infiintate si la Bucuresti si Petrosani. Consiliul Judetean Constanta a atribuit terenul cu titlu de gratuitate. Constructia si dotarea se ridica la pretul de aproximativ 20 de milioane de dolari", a declarat directorul adjunct al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta si viitorul medical manager al Centrului de Diagnostic si Imagistica, doctorul Ion Iancu.

Dotari ultramoderne

Conform aceleiasi surse, centrul va cuprinde mijloace de explorare radiologica, camera de rezonanta magnetica, computer tomograf, investigatii de osteodensimetrie, ecografii generale sau de cord, tiroida, san, testicule, EKG-uri, holter (metoda de supraveghere timp de 24 de ore a activitatii si ritmicitatii batailor inimii) si asa mai departe. "Speram ca acest Centru de Diagnostic si Imagistica va reprezenta un pas foarte important si va fi mai util decat vechiul sistem de investigatii de acum", a mai afirmat doctorul Iancu.

Gratuitati pentru cei care au trimitere

Angajatii Centrului de Diagnostic si Imagistica vor investiga toti pacientii, indiferent daca sunt din Constanta, din tara sau din strainatate. Conditia de baza este ca acestia sa aiba bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un alt medic specialist. Investigarea pacientilor straini este posibila datorita faptului ca acest centru are recunoastere internationala. "Contravaloarea tuturor investigatiilor va trebui achitata doar in cazul in care pacientul va veni de bunavoie la control, fara sa aiba trimitere de la medicul de familie", a mai precizat directorul adjunct al spitalului.Medicii de familie isi pot trimite pacientii aici pentru investigatii in functie de baremul pe care l-au stabilit. In cazul in care un pacient doreste sa faca o investigatie fara a avea trimitere de la medicul de familie, acestuia i se ofera consiliere in ceea ce priveste riscul expunerii la radiatii. Daca acesta doreste, in continuare, efectuarea investigatiei, trebuie sa-si dea semnatura pe un buletin, asumandu-si, astfel, toate riscurile la care se expune.

Contract cu CJAS

Cu toate ca Centrul de Diagnostic si Imagistica este particular, face parte din conceptul Guvernului de "parteneriat public - privat", fapt pentru care toate raportarile se vor efectua la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta. "Activitatea se desfasoara in baza unui contract semnat de SC Euromedic si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar raportarile se vor face la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta", a subliniat doctorul Ion Iancu. Centrul de Diagnostic si Imagistica va avea functiona in regim nonstop. Functia de medical manager va fi ocupata de doctorul Ion Iancu, cea de general manager de doctorul Mihai Uretu, urmand sa se stabileasca si persoana care va ocupa functia de director de ingrijiri medicale. Inaugurarea va avea loc in jurul datei 15 octombrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii