Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:44 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Peste 40.000 de constanteni vor primi pensii mai mari

ro

22 Feb, 2011 12:31 1203 Marime text

Pensionarii cu grupe I si II vor primi banii chiar din aceasta luna

Cei care au avut grupe de munca, dar incaseaza aceeasi pensie trebuie sa sesizeze CJP

Zeci de pensionari din judetul Constanta vor beneficia de marirea punctajului de pensie in anul in care au avut grupe de munca I si II, prestate inainte de 1 aprilie 2001. Directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) din Constanta, Gabriela Goschin, spune ca numarul total de beneficari se ridica la 40.700, dintr-un total de pensionari de aproape 150.000 la nivelului judetului Constanta. Aproape 32.000 de persoane care au fost incadrate in grupa de munca I si II si-au primit deja aceste drepturi pana la mijlocul acestei luni, iar ceilalti 8.400 de beneficiari urmeaza sa-si primeasca aceste drepturi in intervalul 23 - 27 februarie. Cei care au intrat deja in drepturi au primit banii pentru luna februarie si restanta din luna ianuarie, dar si cei care vor intra in plata la sfarsitul acestei luni vor primi banii aferenti de la 1 ianuarie. Angajatii CJP sustin ca, pana in prezent, au beneficiat de majorarea punctuajului pentru anii in care au avut grupe aproape 25 de mii de persoane care s-au inscris la pensie inainte de 1 aprilie 2001 si alte peste 7.500 de pensionari care s-au inscris dupa 1 aprilie. Gabriela Goschin precizeaza ca cealalta parte de beneficiari, 8.400, isi vor primi drepturile pana la 1 martie, iar dintre acestia 6.350 de persoane s-au inscris la pensie pana la 1 aprilie 2001, iar putin peste 2.000 dupa aceasta data. De semnalat ca si punctajul de pensie pentru anii in care au fost realizate grupele I si II va fi majorat. Astfel, pentru grupa I de munca se va acorda 0,50%, iar pentru grupa II 0,25%.

Reprezentantii CJP Constanta fac un apel catre toti pensionarii care au grupe de munca sa sesizeze telefonic sau la ghiseele institutiei in cazul in care nu primesc majoarea pana la data de 1 martie, iar in acest caz vor primi chiar din martie drepturile retroactive incepand cu 1 ianuarie. La ultima recalculare efectuata de Casa Nationala de Pensii este posibil sa se fi produs mici erori, care pot fi indreptate doar printr-o singura sesizare. Pensionarii nu trebuie decat sa lase functionarilor numarul deciziei de pensionare, numele si prenume, fara a depune alte documente.

Pensionarii incadrati cu gradele I si II de munca vor primi, incepand cu 1 ianuarie 2011, o majorare la pensia lunara, in baza noii Legi 236/2010, care reglementeaza punctajul acestora. La nivel national s-au efectuat deja platile pentru circa 1.300.000 de persoane beneficiare care se incadreaza in aceste clase, restul urmand a primi sumele stabilite retroactiv. Calculul acestor pensii se face in baza unui program electronic la nivelul intregii tari si se aplica de catre toate Casele Judetene. Premierul Emil Boc a declarat, in urma cu doua zile, ca de la inceputul acestui an pensionarii incadrati in grupele I si II de munca au beneficiat de o majorare a pensiilor, in medie, de 93 de lei.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii