Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Incalzirea va arde buzunarele in Mangalia si Medgidia

ro

19 Oct, 2010 11:54 1071 Marime text

Administratiile locale au stabilit pretul pentru gigacalorie;

in majoritatea oraselor cresterea de pret o reprezinta cresterea de TVA

Primaria Constanta a stabilit cel mai mic pret pe tara, dupa cel votat la nivelul municipiului Bucuresti

Cei mai multi bani pentru incalzire ii vor plati locuitorii municipiilor Medgidia si Mangalia

Iarna e tot mai aproape si, daca pana acum, criza a fost fentata prin diverse tertipuri, plata pentru incalzirea locuintelor va fi suportata foarte greu de cei mai multi romani. Economistii spun, chiar ca, in tara noastra, criza va fi simtita cu adevarat in sezonul rece. Argumentul pentru aceste afirmatii este pretul stabilit de administratiile locale pentru gigacalorie si renuntarea la subventiiile acordate de stat si autoritatile locale, intentie anuntata inca din vara de oficialii de la Bucuresti. De precizat ca atunci cand s-au stabilit preturile la gigacalorie, nu s-a tinut cont deloc de taierile salariilor bugetarilor, de faptul ca romanii sunt tot mai saraci, iar greul va fi suportat si in acest caz de populatia cu venituri modeste.

In multe orase din tara, edilii au reusit sa pastreze acelasi pret ca si in anul trecut, diferenta de cost fiind, de fapt, doar cresterea cu cinci procente a TVA-ului. Este exemplul Constantei, unde administratia a adaugat cresterea de TVA si s-a ajuns la pretul de 150 lei/Gcal pentru constantenii racordati la sistmul centralizat de incalzire. „Este cel mai mic pret pe care l-am putut obtine pentru acest an si numai municipiul Bucuresti are un pret mai mic decat noi. Doar cresterea TVA mai ridica putin costurile, comparativ cu anul trecut", a declarat primarul Constantei, Radu Mazare, la ultima sedinta de Consiliu Local Municipal.

De altfel, pretul este cel mai mic si din judet, asta daca nu luam in calcul decizia Primariei si Consiliului Local Cernavoda, care au stabilit ca locuitorii racordati la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice sa plateasca doar 82,87 lei, inclusiv TVA/Gcal. De remarcat insa ca, la Cernavoda, Centrala Nucleara furnizeaza in mod gratuit o parte importanta din agentul termic necesar pentru incalzirea locuintelor.

Explozii de pret la Mangalia si Medgidia

De departe, cel mai mare pret stabilit la plata energiei termice a fost stabilit la Mangalia, acolo unde cetatenii vor trebui sa suporte costurile pentru toata perioada sezonului rece. Astfel, pretul votat de alesii locali porneste de la 461,95 lei in care este inclus TVA-ul. Din aceasta suma, populatia plateste 165 lei/Gcal, 119,38 lei revine ca plata din bugetul local, iar 177,57 lei vor fi suportati de bugetul central.

O alta localitate unde populatia ar trebuie sa se pregateasca pentru facturi foarte mari la incalzire este Medgidia. Aici, municipalitatea a stabilit, vineri, 15 octombrie, in sedinta extraordinara de CL, ca producerea si distributia energiei termice pe baza de gaze naturale sa fie realizata dupa cum urmeaza: 236,02 lei/Gcal exclusiv TVA pentru energia termica produsa pe baza de gaze naturale, inclusiv distributia, destinata agentilor economici, respectiv 292,66 inclusiv TVA pentru energia termica produsa pe baza de gaze naturale, inclusiv distributia, destinata populatiei. Potrivit primarului Marian Iordache, „pretul este fix cel de anul trecut, doar cresetera cu cinci procente a TVA mai ridica un pic costurile". Daca tinem seama de faptul ca pentru incalzirea unei locuinte de 50 mp se consuma, intr-o luna de iarna, aproximativ o gigacalorie, este clar ca pe intretinere se va duce, in acest sezon rece, mai bine de o leafa de bugetar cu veniturile taiate.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii