Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanta Hei-rup la disponibilizari

ro

29 Jul, 2010 13:51 1095 Marime text

Sute de constanteni din institutiile sociale raman, in aproximativ o luna, fara posturi
Primele vizate sunt institutiile subordonate Ministerului Muncii

Zeci de functionari publici din agentiile teritoriale care se subordoneaza Ministerului Muncii vor ramane fara locul de munca. Reducerile de personal vor avea loc dupa ce, pe data de 26 iulie, a aparut OHG 662/2010, privind masurile de reorganizare in Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, Casa Nationala de Pensii, precum si Agentia pentru Prestatii Sociale si Inspectia Muncii. Astfel, aceste decizii vizeaza, la nivel local, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), Casa Judeteana de Pensii (CJP) si Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS).

Directorul AJPS din Constanta, Laura Constandin, spune ca numarul total de angajati ai institutiei ajunge la 32, potrivit organigramei, iar, dupa noua lege, ar trebuie ca 8 oameni sa paraseasca posturile, si asta, in conditiile in care nu exista nici un singur post vacant. Constandin precizeaza ca nu se cunosc inca toate criteriile pe baza carora vor fi facute disponibilizarile, dar, cel mai probabil, vor exista aceleasi conditii ca si in cazul celorlalte legi pe baza carora s-au facut reduceri de personal. „Legea precizeaza ca este posibil ca cei vizati sa fie cei care nu au copii, care se apropie de varsta pensionarii, dar sper sa nu fie uitat criteriul competentei, care este cel mai important”, a mai precizat Laura Constandin.

La randul sau, directorul AJOFM Constanta, Romulus Minca, spune ca, in prezent, in institutia pe care o coordoneaza exista 61 de salariati, in care sunt incluse si cele doua posturi de sef. Minca sustine ca este posibil ca 25% din personalul angajat sa ramana fara locul de munca, ceea ce ar insemna aproximativ 15 oameni. „Dintre acestia, doar unul singur este in pragul pensionarii. Ceilalti ar trebui dati afara, si asta, in conditiile in care volumul de munca de la Constanta nu se compara cu institutiile similare din alte judete din tara”, a precizat Romulus Minca.

Si seful Inspectoratului Teritorial de Munca din Constanta, Eugen Bola, se plange de aceeasi problema, a disponibilizarilor, in conditiile in care volumul de munca la Constanta este foarte mare, comparativ cu alte judete. Bola precizeaza ca, de la inceputul acestui an si pana in prezent, institutia a mai ramas fara 18 salariati: dintre acestia, 3 s-au pensionat, iar ceilalti faceau parte din personalul contractual. „Asa ca acum ma astept ca ITM Constanta sa disponibilizeze mai putin din numarul de angajati”, a mai spus Eugen Bola.

Tot in ceea ce priveste restructurarile cerute prin HG, directorul Casei Judetene de Pensii din Constanta, Cristina Samoila, spune ca numarul angajatilor din institutie este de 116, dar chiar si Casa Nationala de Pensii stie cu ce volum de munca se confrunta judetul Constanta. Samoila spera ca aceste restructurari sa fie efectuate tinandu-se cont de dificultatile in activitate ale fiecarui judet.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii