Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Capcanele din gradinite

ro

08 Oct, 2010 11:58 1543 Marime text

La Constanta nu exista contracte de prestarii servicii intre gradinite si parinti

Unitatile primesc copii peste capacitatea pe care o au, iar mobilierul este defect si poate produce accidente

Mancarea asigurata de gradinite nu este diversificata, iar meniurile nu sunt afisate si calculate pe gramaje

Mai multe gradinite de stat din judetul Constanta au fost amendate pentru ca nu au incheiat contracte de prestarii servicii intre institutie si parintii copiilor. Directorul Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor (CRPC), Dionisie Culetu, a declarat ca, in a doua jumatate a lunii septembrie, potrivit unei tematici nationale de control, au fost verificate 21 de gradinite cu program prelungit, particulare si de stat. Pentru deficientele constatate au fost aplicate 4 amenzi, in valoare totala de 5 mii de lei. Au fost controalte spatiile in care se desfasoara activitatea de educare, instruire si joaca a copiilor, nefiind gasite nereguli la cele private. Inspectorii au constatat ca, in cele mai multe gradinite de stat, nu exista contracte de prestari servicii, incheiate intre conducerea gradinitelor si parintii copiilor, iar acolo unde existau erau clauze abuzive, cum ar fi informarea incorecta privind plata hranei pentru minori. De asemenea, mai multe gradinite aveau mobilier invechit sau peretii din lambriu erau gauriti si puteau provoca accidente, scaunele erau reparate cu cuie ruginite si indoite, etc. Mai mult decat atat, copiii erau cazati cate doi intr-un pat, din cauza lipsei paturilor pentru toti cei inscrisi. De asemenea, minorii dormeau in paturi suprapuse, desi este interzis prin lege folosirea unor paturi de acest fel. Mobilierul din incinta acestor unitati era neadecvat categoriilor de varsta, scaunele erau la dimensiunile necesare grupei mici, iar inaltimea meselor depasea maximul inaltimii pentru grupa mare.

Directorul Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor, Dionisie Culetu, a afirmat ca sunt gradinite care au blocuri alimentare proprii, dar sunt si unitati care folosesc serviciul de catering. S-a mai verificat si existenta foii zilnice de alimente si respectarea retetelor de preparare. Astfel, la o gradinita retetele de preparare a hranei nu erau clar intocmite, iar meniurile nu erau diversificate. De exemplu, copiilor li se servea ciorba de pui la felul I si la cel de-al doilea fel, pui prajit. Mai mult decat atat, in nici o gradinita nu exista un medic pentru a acorda primul ajutor minorilor. Inspectorul CRPC, Cristina Rusu, a confirmat ca este o reticienta a directorilor de a incheia contracte de prestari servicii cu toti parintii copiilor aflati in gradinite. Numarul maximum de copii in unele gradinite ar trebui sa fie de 20 de copii si unele chiar mai putin. Directorul celei mai mari gradinite „Stelute Marii", Georgeta Adam, a motivat ca acum este si criza si este greu sa mai faca diverse investitii, dar in ceea ce priveste numarul de locuri, se primesc diverse telefoane si se accepta copii si peste numarul admis. Aceasta este o unitate cu o capacitate de 430 de minori, cu cate 25-30 de copii pe grupa, fiind cea mai mare gradinita din Constanta.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Adam Georgeta 10 Oct, 2010 10:32 Ceea ce ati scris in articol nu este complet si nu rezulta ceea ce eu am vrut sa spun : faptul ca desi in Lege este prevazut numarul de 20 copii si 25 elevi la scoala, nu se poate respecta, nu din vina noastra, ci aceea a Legii finantarii pe cap de copil care iti forteaza mana sa inscrii cat mai multi copii sa poti asigura salariile si sa nu desfiintezi clase. acesta era aspectul pe care as fi vrut sa-l scoateti in evidenta, nu faptul ca mai primesti cate un copil in urma unor telefoane, telefon.