Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:45 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Grădiniţele şi-au epuizat locurile!

ro

17 May, 2011 12:39 846 Marime text
Înscrierile la grădiniţe au început şi cu ele şi drama părinţilor ce se plâng că este foarte greu să găseşti pentru copil un loc în unităţile preşcolare, fie ele cu program normal sau prelungit. „Am fost la mai multe grădiniţe cu program prelungit, mi s-a spus că nu mai sunt locuri", se văieta o mămică ieri, (în prima zi de înscrieri!). Părintele avea o ultimă speranţă că va găsi loc liber la Grădiniţa „Guliver".Din cele declarate de directorul unităţii preşcolare, Elena Velcea, părintele nu avea nicio şansă. La Grădiniţa cu program prelungit „Guliver", prima zi de înscrieri, a existat ieri doar cu numele. În urma reînscrierilor (adresate copiilor care au început grădiniţa şi, clar, trebuie să şi o termine) s-au epuizat toate locurile, aşa că părinţii interesaţi să-şi aducă prichindeii aici, au fost trecuţi pe o listă de aşteptare. În cazul în care se vor retrage copii (lucru aproape exclus), numai aşa se vor ivi la „Guliver", pentru doritori, locuri libere până în toamnă, a precizat directoarea. Elena Velcea a mărturisit că nu numai că nu sunt locuri, dar deja se merge peste norma de copii la grupă cerută de noua Lege a Educaţiei. În timp ce legea vorbeşte de minim 10 - maximum 20 de copii/grupă, la „Guliver" micuţii reînscrişi învaţă înghesuiţi în grupe de 35-40 de copii, un număr dublu faţă de maximum prevăzut de Legea Educaţiei.

Se refuză înscrierile

Dacă „Guliver" nu face faţă cererilor, şi potrivit inspectorilor şcolari, aşa se întâmplă în cazul tuturor grădiniţelor cu program prelungit, şi ca atare, unităţile preşcolare primesc dosarele doritorilor pe liste de aşteptare, sunt grădiniţe din municipiu care adoptă o tactică deloc sănătoasă şi ce lasă loc interpretărilor. La Grădiniţa „Tom Degeţel", deşi teoretic, înmatriculările au început ieri şi durează ca pentru toate unităţile preşcolare până în data de 27 mai, practic ele s-au finalizat, în mod neortodox, ieri, la ora 11,30! „Nu mai sunt locuri", i-a replicat directoarea Aneta Bălan unui părinte venit de mână cu copilul, solicitându-i acestuia, în mod suspect, să vină după data de 20 mai, poate se vor mai retrage din prichindei. Părintele se lamenta că a fost şi în zona Far şi, la fel, i s-a comunicat că nu mai sunt locuri. Să refuzi înscrierea unui copil, aşa cum s-a întâmplat, ieri, la „Tom Degeţel", şi la alte unităţi preşcolare din zona Far, este egal cu încălcarea legii, în condiţiile în care, grădiniţele sunt obligate să primească toate cererile de înscriere. Analiza şi aprobarea cererilor ar trebui să aibă loc în perioada 31 mai - 10 iunie şi nu în perioada înscrierilor, aşa cum practica arată că se întâmplă în grădiniţele de la mal de mare. Ce să înţelegem din toată această poveste? În primul rând ceea ce ştiam deja: că nu sunt locuri în grădiniţe. În al doilea rând că primează... pilele (părintele respectiv, nu credem că unicul, prezentat la uşa grădiniţei „Tom Degeţel", cel mai sigur, nu a băgat la dosar şi plicul cu bani!). De la Inspectoratul Şcolar Judeţean ni s-a confirmat că directoarea de la „Tom Degeţel" nu a procedat corect. Maria Moga, inspector preşcolar, a precizat că directorii trebuie să primească toate cererile de înscriere, chiar dacă acestea depăşesc numărul de locuri. Totodată, inspectorul a dat asigurări că se vor lua măsuri.

Ministerul încurajează formarea de grupe cu 50 de copii!

Cum spuneam din punct de vedere al numărului de copii/grupă, noua Lege a Educaţiei, adoptată de ministrul Daniel Funeriu, nu poate fi respectată (maximum 20 de copii într-o grupă sunt un vis). Realitatea mai demonstrează un fapt că nici nu este indicat să fie luată în vedere prevederea legată de normă. Pentru a fi acoperite din costul per elev în cuantum de 2.712 lei/an salariile personalului şi plata utilităţilor, Asociaţia de Părinţi de la Grădiniţa „Guliver" a ajuns la concluzia că grupele de preşcolari trebuie să fie formate din 38-40 de prichindei. Culmea este că dacă grădiniţa ar funcţiona cu un număr de 12 îngrijitori aşa cum prevede legea, (1 îngrijitor la 15 copiii), şi nu cu şase, cum se întâmplă de fapt, costul per elev ar fi insuficient. Şi în situaţia în care salariile ciuntite ale personalului ar reveni la cele de dinaintea reducerilor operate de Guvernul Boc, costul per elev nu ar fi suficient, chiar dacă vor fi 40 de copii la o grupă.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii