Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Tun imobiliar pe sănătatea românilor - "NU desfiinţării Sanatoriului Mangalia"!

ro

20 Jan, 2011 11:54 1023 Marime text

Peste 200 de angajaţi ai Sanatoriului Balnear şi de Recuperare (SBR) Mangalia, precum şi aproximativ 400 de locuitori ai municipiului au protestat, ieri, în faţa Casei de Cultură, împotriva desfiinţării unităţii sanitare. Oamenii vor oprirea proiectului de Hotărâre de Guvern şi păstrarea personalităţii juridice a unui sanatoriu emblematic atât pentru Mangalia, cât şi pentru turismul balnear din ţară. Pe jos erau aruncate mai multe bileţele trase la xerox, în care se afirma că „PDL, UNPR şi Iorguş (n.r. - fostul primar PDL al Mangaliei) pregătesc un tun imobiliar. Vor să preia Sanatoriul cu două miliarde de lei. 150 de oameni vor fi daţi afară fără niciun motiv. Mangalia va rămâne fără un simbol al turismului". Primarul municipiului, Claudiu Tusac, a declarat că transformarea unităţii în secţie exterioară a Sanatoriului Techirghiol va aduce mari prejudicii atât din punctul de vedere al sănătăţii oamenilor, cât şi din punct de vedere financiar şi a acuzat partidul portocaliu de intenţii necurate. „Va stagna dezvoltarea turismului în sudul litoralului. Taxele şi impozitele strânse la buget vor scădea considerabil, iar asta înseamnă că viaţa cetăţenilor va deveni mai grea. Nu putem să permitem acest lucru. V-au tăiat salariile, v-au restructurat, iar acum vor să vă lase de tot fără loc de muncă, să vă ia acest sanatoriu", a precizat Claudiu Tusac, adresându-se personalului medical îngrijorat de soarta lui şi a unităţii. Protestatarii s-au înarmat cu fluiere şi pancarte şi au scandat lozinci, precum „Unitate" şi „Nu desfiinţării Sanatoriului Mangalia". Edilul-şef a reamintit momentul anului 2010, când a fost chemat la Ministerul Sănătăţii, unde i s-a spus că Sanatoriul Mangalia este pe lista unităţilor de interes naţional şi nimeni nu se va atinge de el. „La nici un an de la această discuţie, sanatoriul a sărit de pe această listă şi a ajuns pe cea a unităţilor desfiinţate fără niciun motiv", a mai afirmat Tusac. Liderul Sindicatului „Sanitas" Constanţa, Nicolae Manea, a declarat că decizia Ministerului Sănătăţii este una pripită şi doreşte ca oficialii să se deplaseze din birourile lor şi să analizeze situaţia la faţa locului, aşa cum ar fi fost normal să o facă.

Protestele se mută în Capitală

Dacă nu se va reveni asupra deciziei, angajaţii sunt hotărâţi să-şi facă dreptate şi să-şi scandeze nemulţumirile direct la Bucureşti, la sediul Ministerului Sănătăţii sau al Guvernului. „Este o decizie aberantă de a şterge de pe harta unităţilor balneare un asemenea sanatoriu. Decizia a fost luată în necunoştinţă de cauză, fără a întreba specialiştii care lucrează aici. Împreună cu managerul am fost la Bucureşti şi am discutat cu ministrul Cseke Attila. Nu ni s-au dat răspunsuri, motivaţii. Ni s-a spus doar că se va analiza. Desfiinţarea unui brand este o lovitură mult prea grea dată balneologiei, în general", a precizat Nicolae Manea.

85 de oameni pe drumuri

Transformarea Sanatoriului Mangalia în secţie exterioară a unităţii similare de la Techirghiol înseamnă că 85 de oameni, angajaţi TESA, îşi vor pierde locurile de muncă. „Este posibil ca numărul de paturi să scadă şi, automat, va fi dat afară şi personal medical. Nu putem permite aşa ceva", a declarat liderul „Sanitas" Constanţa. Managerul SBR Mangalia, Laura Condur, este încă uimită de dorinţa ministerului de a desfiinţa o unitate cu tradiţie, care aduce profituri considerabile. „Ministerul Sănătăţii nu ne-a mai dat bani de cinci ani, iar, în 2010, contractele cu Casa de Asigurări şi Casa de Pensii au scăzut cu 40%. Şi totuşi, în aceste condiţii de criză economică gravă, noi am încheiat anul cu un profit de 26 miliarde lei vechi şi încă mai avem de primit bani de la colaboratorii noştri. Ce motive au să ne desfiinţeze? Suntem mai mult decât rentabili", a declarat managerul sanatoriului. Anul trecut, sanatoriul a avut 10.500 de pacienţi din ţară, cărora li s-au adăugat alţi 600 din străinătate.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii