Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Reduceri nesemnificative la kitschurile nevandabile

ro

07 Feb, 2011 12:08 817 Marime text
Reducerile de 70%, trâmbiţate de supermarketuri, nu au succes la public. Sâmbătă, constănţenii, nu foarte mulţi la număr, mai mult studiau rafturile din „Carrefour" semnalizate pentru promoţie. Nimeni nu se înghesuia să umple coşurile cu oferta soldată pe principiul „două produse la preţ de unul". Explicaţia? Din lista soldurilor au fost eliminate tocmai produsele de bază, precum uleiul, ce a ajuns la 7 lei litrul, sau zahărul, al cărui kilogram este 4 lei. Oţet, bulion, orez, un singur sortiment de lapte şi un singur tip de ouă au intrat în cursa „cumperi două produse şi-l plăteşti pe al doilea la -70%". În rest, uleiul, zahărul, făina, alimente de care nu se poate lipsi omul, erau afişate la raft cu aceleaşi preţuri exorbitante şi din ce în ce mai greu de suportat de către constănţeni ce au început anul tot săraci. Dacă a trezit interes ceva din oferta retailerului, acela a fost laptele, ce se dovedeşte a fi insuficient în raport cu cererea. Sâmbătă, la ora 18.00, laptele soldat nu mai exista în frigider. „Trebuie să vii de dimineaţă ca să fii sigur că prinzi oferta", comentau clienţii pe raion. Restul produselor, gen bulion, orez, oţet, păreau a fi nemişcate din loc. Constănţenii aruncau o privire şi spuneau pas ofertei. Bulion şi-au conservat singuri din toamnă, cât priveşte orezul şi oţetul aveau deja suficient acasă cât pentru a nu gusta soldarea oferită de retailer.

Preţul „imbatabil" - o ofertă banală

Preţul imbatabil, anunţat de „Carrefour", nu se oferă cu una-cu două. Pentru a primi 70% la o cutie de bulion, o pungă de orez sau... o pereche de şosete trebuie să cumperi un produs din fiecare la preţ normal! Altfel spus, plăteşti 5,46 pe o cutie de tomate, iar pentru a doua mai achiţi doar 1,64 lei. Nu este altceva decât celebra ofertă „două produse la preţ de unul" pe care „Carrefour" a transformat-o într-o adevărată nebunie, în ceva nemaiîntâlnit. Nu este decât o înşelătorie scrisă cu capitale pe zeci de panouri pentru a-i determina pe consumatori să cumpere cu nemiluita de parcă le-ar primi la preţ de chilipir. Pe când produse soldate în mod real cu 70%, când va veni ziua în care supermarketurile să ofere cutia de bulion cu 1,64 lei fără a te obliga să achiziţionezi mai întâi acelaşi produs la preţ normal? Abia atunci, într-o asemenea zi, panourile ce anunţă impunător soldarea vor corespunde cu oferta!

Se reduce ce-i mai ieftin

La aparatură electrocasnică, multe dintre pachetele promoţionale oferite de „Carrefour" aparţin unor firme fără vad pe piaţa de profil, iar în multe dintre cazuri trebuie să plăteşti un produs mai scump pentru a primi unul mai ieftin din al cărui preţ se scade „imbatabilul" procent de... 70%. Iată şi câteva exemple - un aparat foto aparţinând unei firme necunoscute se vinde, zilele acestea, la „Carrefour", la pachet cu un telefon mobil. Aparatul costă 399 lei, telefonul mobil - 199 lei. Dacă cumperi aparatul foto, „Carrefour" reduce 70% din preţul telefonului, adică coboară din costul produsului mai ieftin. Întreg pachetul l-ar ajunge pe cumpărător la 458 lei. Nu este decât o capcană, pe care constănţenii o miros de la distanţă, ce introduce insidios reducerea de 70%. Prea bine ne putem întreba de ce nu scade cu 70% preţul aparatului foto şi scade tocmai preţul produsului mai ieftin? Acelaşi lucru se întâmplă şi la una dintre oferte de produse electrocasnice. Un aparat de făcut pâine „Moulinex" se vinde la pachet cu un cuţit electric „Tefal". La fel se reduce cu 70% preţul cuţitului, ce ajunge, după diminuarea de preţ, undeva la 30 lei. Costul aparatului de pâine rămâne acelaşi, adică peste 350 lei, ceea ce ridică costul pachetului aproape de 400 lei.

„Real", ocolit de clienţi

„Real" a lansat, săptămâna trecută, campania „primeşti mai mult, plăteşti mai puţini" sub forma deja banalelor oferte „1+1 gratis" sau „2+1 gratis" - la fel, cu excepţia mălaiului, lipsesc de pe lista soldurilor alimentele de bază. Reduceri de până la 70% se practică doar în cazul îmbrăcămintei, însă nu cu girul exclusivităţii. Numeri pe degete produsele de îmbrăcăminte soldate cu acest procent. În cele mai multe dintre cazuri, produsele vestimentare sunt reduse cu 30%-40% maximum 50%. Printre puţinele oferte de 70% se numără un pulover tip rochie la... 21 lei, un set fleece baby, la aproape 12 lei, dar şi o pereche de cizme damă la 45 lei. La aparatură electrică, singura ofertă promisă de „Real" este neplata dobânzii la... înrobitoarele rate. La aşa oferte, aşa clienţi. Sâmbătă seara, supermarketul era aproape gol.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii