Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie PDL taie salariile, iar CJC plăteşte artiştii?!

ro

16 Dec, 2010 12:38 786 Marime text
Încă de la apariţia Ordonanţei 63, prin care Guvernul Boc ordona tăierea salariilor şi disponibilizările, pedeliştii constănţeni s-au obişnuit să-şi creeze capital politic pe pielea instituţiilor aflate în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa. Un exemplu sugestiv în acest sens este scandalul cu angajaţii Teatrului de Operă şi Balet, de la izbucnirea căruia consilierii portocalii i-au aţâţat pe artişti, băgându-le în cap că, de fapt, administraţia judeţeană este vinovată de urmările „făcăturilor" guvernamentale. Însă, una peste alta, artiştii instituţiei de cultură au fost lăsaţi de izbelişte de actuala Putere. Încă de la sfârşitul verii, atunci când Guvernul Boc a dictat restructurările din sistemul public, Teatrul a fost cedat, prin hotărâre de Consiliu Judeţean, Ministerului Culturii. Tot la acel moment, din 240 de angajaţi au rămas 140, iar, de aproape patru luni, artiştii spun că nu au mai văzut niciun ban şi au venit să se plângă de acest lucru în şedinţa Consiliului Judeţean desfăşurată ieri. După ce artiştii şi-au spus of-ul şi au ieşit din sală, consilierii portocalii au pozat în salvatorii culturii constănţene, obicei deprins încă din vară, în condiţiile în care restructurările şi disponibilizările din instituţiile de cultură le-a făcut taman Guvernul portocaliu! Şi pentru că schema cu „pozatul" nu le-a ieşit, pedeliştii au părăsit sala.

Diversioniştii PDL

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a trecut în revistă ravagiile Ordonanţei 63, care a obligat Consiliul Judeţean să facă restructurări, aşa cum a stabilit „domnul prim-ministru, fără să ţină cont de necesităţile judeţului sau de părerea autorităţilor locale". „Noi n-am făcut decât să aplicăm Ordonanţa 63. Din păcate, din momentul în care am aplicat hotărârile până în momentul în care Guvernul a decis să preia teatrul au trecut trei luni, perioadă de timp în care aceşti oameni nu şi-au luat salariile, nici de la CJC, nici de la Guvern. Consilierii aceluiaşi partid, care, culmea, a iniţiat ordonanţa generatoare a acestei situaţii, profită de ea pentru a-i încuraja şi a-i dezinforma pe artişti ca să-şi creeze capital de imagine", a declarat preşedintele CJC. Adică ei au dat cu bâta-n baltă, ne-au obligat să dăm afară oamenii, să le tăiem din salarii şi tot ei ţipă că nu vrem să-i plătim pe artişti. Este o blasfemie!", s-a revoltat şeful administraţiei judeţene. În fapt, ceea ce-au făcut consilierii judeţeni PDL, care nu au adus niciun ban judeţului, nici măcar nu au făcut vreo opoziţie la emiterea ordonanţei criminale, nu este decât o diversiune pentru a devia atenţia de la lucrurile pozitive realizate de CJC. „N-au protestat atunci în niciun fel. Aceste diversiuni deviază atenţia de la ceea ce am reuşit să facem. Este vorba de 12 milioane euro, cu care se vor achiziţiona autospeciale pentru situaţii de urgenţă, dispozitive pentru pompieri, că sunt vai de mama lor la capitolul dotare. Dar asta nu mai contează, nici pentru Guvern, nici pentru consilierii puterii portocalii. Contează ce zic consilierii PDL, care nu au adus un ban în judeţul acesta, dar profită de tensiunea creată la teatru tot de ei", a conchis Nicuşor Constantinescu.

Soluţia - tot la CJC

În loc de concluzie, menţionăm cititorilor noştri că procedura de preluare a Teatrului De Operă şi Balet „Oleg Danovski" este în plină desfăşurare. Atât de tare l-a durut pe Ministerul Culturii (de Guvern ce să mai vorbim?!) să preia în regim de urgenţă instituţia culturală! „Sunt în procedură de preluare. E vorba de activul şi pasivul a două obiective, Teatrul de Operă şi Balet «Oleg Danovski», pe de o parte şi Ministerul Culturii, pe de altă parte. Se preia atât patrimoniul, obligaţiile care sunt aferente, cât şi datoriile către furnizori, inclusiv salariile. Acest lucru l-am discutat astăzi (ieri - n.r.) cu domnul ministru Hunor, şi mi-a spus să rezolvăm situaţia, vedem ce pune fiecare ca să încheiem acest litigiu. De altfel, şeful administraţiei judeţene speră că se va găsi o soluţie în privinţa salariilor artiştilor până la sfârşitul acestui an. El a anunţat că, cel mai probabil până la începutul lui 2011, Consiliul Judeţean se va mai întruni într-o şedinţă, pentru a dezbate bugetul instituţiei de cultură.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii