Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:22 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Cu golănia la braţ - Studenţi în grevă japoneză

ro

01 Mar, 2011 11:49 743 Marime text

În solidaritate cu colegii din întreaga ţară, studenţii de la Universitatea Maritimă Constanţa au început şi ei, ieri, protestele declanşând greva japoneză. În timpul pauzei de la ora 14,00, reprezentanţii Ligii Studenţilor au mers în sălile de curs şi pe holurile universităţii şi au prins pe braţul colegilor banderole cu mesajele „Protestatar", „Golanii" sau „Golan (II)". Înainte de a intra la cursuri studenţii au scandat de câteva ori cuvântul „grevă". Tuturor celor ce au acceptat să poarte brasardele li s-au comunicat motivele declanşării acţiunii revendicative. Mai mult, studenţilor li s-a transmis că au posibilitatea să adere la pichetarea Ministerului Educaţiei ce se va desfăşura de săptămâna viitoare, zi de zi, pe termen nelimitat şi la care vor participa cel puţin 50 de tineri constănţeni. „Cei ce vor să participe la mitingul de la Bucureşti pot să comunice aceasta la Ligă până duminică", le-a transmis cursanţilor liderul Ligii Studenţilor din cadrul Universităţii Maritime, Bogdan Budaşcu. Reprezentanţii Ligii Studenţilor sunt revoltaţi că prin Legea Educaţiei a fost eliminată reprezentativitatea lor în procent de 25% la luarea deciziei modalităţii de desemnare a Rectorului. De asemenea, îi nemulţumeşte că ponderea lor în Consiliul de administraţie nu întruneşte nici ea 25%. „Reducerea reprezentativităţii o considerăm nedemocratică ţinând cont că fiecare comunitate academică este formată 90% din studenţi. Ca urmare, deciziile pe care un Rector le ia sau pe care le aprobă Consiliul de Administraţie îi afectează în mod direct pe studenţi", a comentat dezamăgit Bogdan Budaşcu.

"Când avem o voce critică suntem numiţi... protestatari!"

De ce pe banderole au apărut mesajele „protestatar", „golanii" sau „golan (II)"? „În Legea Educaţiei este o prevedere în care Ministerul Educaţiei recunoaşte toate federaţiile studenţeşti legal constituite ca fiind parteneri de discuţii. Ori, din ceea ce am constat noi, suntem recunoscuţi ca parteneri de discuţie doar atunci când Ministerului îi convine. Atunci când avem o voce critică legată de anumite aspecte ale legii educaţiei suntem numiţi nişte studenţi protestatari. Acum probabil dacă am demarat acţiuni de protest vom fi denumiţi huligani sau golani", a semnalat preşedintele Ligii UMC.

Sistemul „Bologna" susţinut de guvernanţi doar declarativ

Legea Educaţiei calcă în picioare şi principiile sistemului „Bologna" pe care statul român la întâlnirile ministeriale le susţine, mai acuză studenţii precizând că şi acest neajuns a fost un alt motiv pentru care au început protestele. Unul din principiile „Bologna" arată că studenţii au dreptul de a decide singuri parcursul educaţional şi ritmul în care ei vor să dobândească competenţele care le sunt necesare pentru absolvirea unui program şcolar. Legea Educaţiei, în schimb, contrazice acest principiu, şi prevede obligativitatea cursurilor, susţin studenţii.

Au venituri de 300 lei şi cheltuieli de... 1.300 lei!

Liderul studenţilor a precizat că să ceri obligativitatea prezenţei la curs este absurd întrucât studenţii au o condiţie materială precară motiv pentru care sunt obligaţi să muncească. Un studiu desfăşurat în luna noiembrie la nivelul Universităţii Maritime la care au participat 435 de subiecţi arată că studenţii de la UMC au venituri cuprinse între 300 şi 500 lei în condiţiile în care costul mediu al educaţiei se ridică la 1.200-1.300 lei. Ce bursă oferă Ministerul Educaţiei pentru a-i ajuta pe studenţi? Una în cunatum de 69 lei!

P.S.: Protestele studenţilor continuă toată săptămâna. Astăzi şi mâine tinerii din centrele universitare din toată ţara vor scoate cearceafuri cu mesaje revendicative pe geam. Joi vor trimite la Ministerul Educaţiei un pachet cu zacuscă, caşcaval, slănină şi alte alimente cu scopul de a arăta condiţia socială a studentului din România. Săptămâna viitoare, studenţi din întreaga ţară se întâlnesc la Bucureşti unde vor protesta zi de zi pe termen nelimitat.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii