Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:34 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Contrar cerinţelor Uniunii Europene,"Asomare" cu... iataganul

ro

13 Dec, 2010 12:01 832 Marime text
Uciderea porcului de Crăciun fără a stresa animalul şi a-i produce dureri - asomarea, cum i se mai zice tehnicii în cauză - este o condiţie impusă de Uniunea Europeană încă din 2007. Cum la noi lucrurile nu merg niciodată cum ar trebui, asomarea nu a putut fi înlocuită de tradiţionala înjunghiere a animalului. „Atunci s-a ridicat problema că medicii veterinari erau obligaţi să-şi cumpere asomatoare, adică nişte pistoale cu tije, în valoare de 300 euro bucata. Un an mai târziu, responsabilitatea a ajuns în curtea primăriilor şi au existat chiar instruiri, la Prefectură, în acest sens", a declarat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, Gheorghe Dincă. A urmat apoi ideea cu desemnarea unei persoane care, de Igant, să bată din poartă în poartă pe la săteni şi să le... asomeze porcul. Nici acum nu am avut sorţi de izbândă şi nu ne-am aliniat cerinţelor UE. Motivul? Lipsa de personal. În plus, ce făcea bietul delegat cu omorâtul porcilor dacă 30 de oameni din aria lui de responsabilitate ar fi ţinut morţiş să taie porcul în acelaşi moment? „Lucrurile sunt clare: comunitatea ne obligă şi ne judecă, dar noi am rămas la acelaşi stadiu. În plus, păsările nu se asomează potrivit UE...", a mai precizat Gheorghe Dincă. Concluzia este că porcul se taie aşa cum se face de sute de ani: prin înjunghiere şi nimeni nu primeşte amendă că-şi respectă tradiţiile.

Şapte lei pentru verificare

Există riscuri şi consecinţe foarte mari dacă porcul nu este verificat înainte de consum. Examenul trichineloscopic costă doar şapte lei şi este obligatoriu. „Persoanele fizice nu pot vinde carnea de porc în pieţe, iar în spaţiile comerciale nu intră decât carnea ştampilată din abatoare. Vreau să trag un semnal de alarmă în acest sens: populaţia trebuie să cumpere doar din spaţiile autorizate sanitar-veterinar şi să fie foarte atentă la existenţa acestei mărci de sănătate", a specificat directorul DSVSA Constanţa. La nivelul judeţului, se pot sacrifica până la 55.000 de porci, dar nu toţi au atins greutatea optimă de sacrificare. Cel mai mare animal intrat în istorie a fost o scroafă de peste 350 kilograme.

Controale înteţite

DSVSA va înteţi controale în această perioadă premergătoare Crăciunului. „Am stabilit deja şapte circumscripţii sanitar-veterinare în oraş şi încă zece zonale. Acestea sunt la Hârşova, Cernavodă, Negru Vodă, Băneasa, Cogealac, Mangalia, Constanţa, Ovidiu, Medgidia şi Albeşti", a precizat Gheorghe Dincă. Activitatea circumscripţiilor va fi monitorizată de câte un medic veterinar. Controalele vor dura până la data de 22 decembrie.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii