Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Câştigătorul alegerilor la Bărăganu… CJC

ro

03 May, 2011 12:29 1121 Marime text

Alegerile locale parţiale din comuna Bărăganu s-au încheiat, iar rezultatul nu miră pe nimeni. După cum declara preşedintele PNŢCD Constanţa, Tudorel Chesoi, lupta cu „coloşii economici şi politici" a fost inegală. Tertipurile electorale n-au lipsit nici de această dată.

După închiderea celor două secţii de votare amenajate pe raza comunei Bărăganu şi numărarea voturilor, câştigătorul a fost cel ştiut. Titu Neague, candidatul propus şi susţinut de PSD, este cel ce a preluat mandatul deţinut de regretatul edil şi coleg de partid Constantin Benţea. Cu cele 685 voturi obţinute, el a preluat şefia administraţiei publice locale Bărăganu până la viitorul scrutin electoral din vara anului 2012. O surpriză plăcută a venit din partea independentului Ion Vasilache, omul susţinut de Partidul Poporului Dan Diaconescu, ce s-a clasat pe locul II cu 189 voturi. La o diferenţă mică, poziţia a III-a a revenit liberalului Valentin Barbu - 165 voturi, urmat de Luminiţa Nicuţ (PD-L) - 99 voturi şi Ilie Gologan (PNŢCD) - 16 voturi. Din totalul celor 1.640 de cetăţeni cu drept de vot din comuna Bărăganu, duminică, 1 mai, s-au prezentat la urne 1.158.

Conform prevederilor legale, în cazul persoanelor nedeplasabile şi în baza unei cereri scrise, reprezentanţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare se deplasează la domiciliul alegătorilor pentru a le oferi posibilitatea de a-şi exprima opţiunile. Aşa s-a procedat şi la Bărăganu, unde urna mobilă a ajuns acasă la 14 alegători. La ora 21.00, când procesul electoral s-a încheiat, urnele au fost deschise, iar rezultatul a fost clar în favoarea candidatului PSD, 13 voturi fiind pentru Titu Neague şi unul pentru Valentin Barbu (PNL).

 

Proiecte cu dedicaţie

Încă din 21 octombrie 2010, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, a lansat prin HCJC nr. 299 proiectul „Consumăm produse româneşti", prin care se dorea înfiinţarea de solarii în toate localităţile judeţului. Conform proiectului, în 2010, pe raza judeţului au fost amplasate 500 de solarii, fiecare de 80 mp, iar în acest an ar urma achiziţionarea altor 1.000. Durata programului este de patru ani, perioadă în care se achiziţionează şi se distribuie 2.500 de solarii, iar valoarea totală a proiectului a fost estimată la 1.250.000 de euro, finanţarea fiind asigurată de CJC. Aceste solarii sunt destinate gospodăriilor „care vor primi un solar pentru o suprafaţă de 80 mp, dotat cu instalaţie de irigare prin picurare, plase de umbrire pentru perioadele cu temperaturi ridicate şi cu material termoprotector pentru protejarea culturilor în perioadele reci. (...)beneficiarii solariilor vor avea asigurate atât răsadurile, cât şi substanţele necesare tratamentelor din timpul vegetaţiei", se stipulează în Hotărârea CJC. În aceeaşi HCJC se menţionează că solariile „rămân în proprietatea CJC, fiind date spre folosinţă, pe perioada derulării programului, familiilor selectate de către consiliile locale".

Încă de la prezentarea sa, Titu Neague anunţa cu mândrie proletară că este dispus să ofere 10 ha din suprafaţa de 30 de ha de teren pe care o deţine în vederea creării de noi locuri de muncă pentru concetăţenii săi. Propunerea sa avea în spate susţinerea CJC, instituţie a cărei activitate este coordonată de prim-vicepreşedintele PSD Nicuşor Constantinescu. Ceea ce intuiam de atunci s-a concretizat chiar în ultima zi a campaniei electorale premergătoare scrutinului din Bărăganu. Astfel, primele 50 de solarii au fost amenajate pe 29 aprilie, exact pe 10 ha ce aparţin actualului edil, fermierul Titu Neague. La eveniment au participat atât prim-vicepreşedintele PSD Nicuşor Constantinescu, senatorii PSD Nicolae Moga şi Alexandru Mazăre, cât şi alţi activişti social-democraţi.

Tot în timpul campaniei electorale, lucrători ai Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri s-au apucat de treabă la Bărăganu. Norma de lucru a acestora era pietruirea a 10 kilometri de drumuri din comună şi din satul Lanurile. Numai că hotărârea prin care CL Bărăganu a dat în administrarea RJDP Constanţa drumurile astfel încât să poată derula lucrările de pietruire a fost atacată în contencios-administrativ de prefect. De altfel, persoane abilitate susţin că pentru acele lucrări ar fi trebuit să se organizeze o licitaţie, la care putea participa şi RJDP Constanţa. Doar în cazul în care ar fi câştigat licitaţia, regia se putea apuca de treabă.

În concluzie, ambele acţiuni demarate de CJC şi RJDP Constanţa (n.r. - regie din subordinea CJC) în timpul campaniei electorale premergătoare alegerilor din 1 mai pentru desemnarea primarului au avut menirea de a arăta oamenilor că doar un primar PSD are susţinerea necesară pentru a se schimba ceva şi în comuna lor. Cât priveşte legalitatea celor două acţiuni, situaţia urmează a fi lămurită ulterior.


http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii