Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Autostrada Cernavodă-Constanţa, din nou la start

ro

12 Apr, 2011 12:16 867 Marime text

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) a notificat luni, 11 aprilie, firma „Colas" cu privire la rezilierea contractului pentru proiectarea şi execuţia autostrăzii Cernavodă-Constanţa, tronsonul Cernavodă-Medgidia. De asemenea, autoritatea a anunţat că întreprinde demersuri pentru o nouă licitaţie de atribuire.

Potrivit unei informări transmise de companie, măsura rezilierii contractului a fost luată ca urmare a refuzurilor repetate ale firmei „Colas" de a continua execuţia lucrărilor invocând diverse motive pentru a justifica întârzierile şi având în vedere lipsa unei planificari şi mobilizări corespunzătoare, precum şi lipsa aprovizionării cu materiale. CNADR acuză că, până la acest moment, antreprenorul nu a finalizat proiectarea pe o lungime de aproximativ 14 km din cei 20,3 km şi nu a obţinut avizele şi acordurile necesare, însă solicită costuri suplimentare importante şi prelungirea termenului de execuţie cu 24 de luni. De asemenea, reprezentanţii companiei susţin că pe sectorul de 5,5 km, aflat în execuţie, lucrările au fost începute cu întârziere în vara anului 2010, iar începând cu luna octombrie 2010, execuţia lucrărilor la podeţe şi structuri a fost oprită de Inspectoratul de Stat în Construcţii, ca urmare a nerespectării de către antreprenor a prevederilor Legii 10/1995, privind calitatea în construcţii. „Mai mult, lucrările de descărcare arheologică ce sunt în sarcina antreprenorului nu sunt finalizate, iar «Colas» a început retragerea utilajelor de pe şantier", spun reprezentanţii CNADNR.

Declaraţii pripite

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România estimează că, în cel mult o lună, va termina procedurile de revizuire a proiectului şi pregătirea documentaţiei de atribuire pentru organizarea unei noi licitaţii. Asta înseamnă că lucrarea va fi atribuită unui nou antreprenor, cel mai devreme peste circa două luni, asta dacă nu cumva licitaţia va fi contestată. Clar este că declaraţiile ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, de la începutul lunii martie, nu vor mai fi viabile. „Constructorii îşi asumă pe termene intermediare finalizarea pe tronsoane, între 30 iunie şi 30 septembrie, deci e perioada în care ei vor da în exploatare tronsoanele de autostradă. Vor construi şi fundaţia la celelalte tronsoane, dar bineînţeles că nu vor turna asflat. Nu or să poată să facă minuni în şase luni, cât nu s-au făcut în şase ani. Autostrada va fi recepţionată anul viitor", a spus atunci Boagiu. Deci autostrada nu mai are nicio şansă să fie finalizată şi dată în exploatare anul acesta. Mai ales dacă ne gândim la cele şase aşezări ce ar trebui să beneficieze de atenţia arheologilor, iar procedura de identificare a potenţialului istoric al zonelor ar putea fi destul de greoaie. La asta se adaugă şi problema exproprierilor pentru proprietarii de terenuri peste care va trece autostrada. La acest moment, aceştia nu au primit niciun fel de înştiinţare din partea ministerului şi a CNADR prin care să fie informaţi oficial că autostrada va trece prin ograda lor. Mai mult de atât, oamenii nu ştiu ce compensaţii le vor fi oferite pentru a renunţa la dreptul lor asupra terenurilor.

Luni, 11 aprilie, Anca Boagiu a făcut o nouă serie de declaraţii privind autostrada Cernavodă-Constanţa, având în vedere rezilierea contractului cu „Colas". „Estimăm că în august vom avea semnat un nou contract de proiectare şi execuţie, iar până la sfârşitul anului în curs să demarăm lucrările, fără a conduce la decalaj de termene în ceea ce priveşte starea acestei lucrări. Să constituie un exemplu pentru toţi constructorii, că România nu este ţara nimănui. Cine vrea să lucreze în România este binevenit atât timp cât îşi respectă costurile şi termenele din contract", a precizat ministrul.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii