Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanța 35.000 de pomi, plantaţi la Ciocârlia

ro

14 Apr, 2011 12:29 1154 Marime text

În această perioadă, Consiliul Judeţean Constanţa desfăşoară o amplă acţiune de plantare de pomi frunctiferi în toate localităţile din judeţ. Programul este implementat cu sprijinul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa şi Staţiunea de Cercetare şi Experimentare Valu lui Traian. La acţiunile de acest gen participă elevi şi cadre didactice, dar şi reprezentanţii autorităţilor locale din întreg judeţul. Miercuri, caravana CJC a poposit la Ciocârlia şi Medgidia.

În octombrie anul trecut, la iniţiativa preşedintelui CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, a fost aprobat „Programul judeţean de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi". Şeful autorităţii judeţene a fost împuternicit de consilierii judeţeni să negocieze şi să semneze acordul de parteneriat cu autorităţile locale, staţiunile de cercetare, instituţiile de învăţământ, cultivatorii privaţi, precum şi cu alte persoane fizice sau juridice interesate. Tot atunci, pentru derularea programului, pe o durată de trei ani, în perioada 2011-2013, a fost alocată suma de 1,2 milioane lei. „Luând în considerare faptul că agricultura - în general şi pomicultura - în special, ca ramură de importanţă economică a agriculturii, va fi influenţată în următoarele decenii de schimbările climatice ce se produc la nivel global, pentru gestionarea exploataţiilor agricole şi protejarea investiţiilor este absolut necesară elaborarea de strategii de adaptare, orientări viitoare, management pe măsură", se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de Nicuşor Daniel Constantinescu. Obiectivul principal al proiectului este refacerea bazinelor pomicole şi, implicit, oprirea declinului tot mai acut al plantaţiilor existente.

 

Solarii funcţionale

„Este cel mai bun lucru pe care-l poate face un om într-o viaţă - plantarea unui pom. Păcat că plantarea pomilor din curtea şcolilor nu mai figurează în programa şcolară. Este ceva normal ceea ce facem prin acest program, anormal este faptul că judeţul nostru este singurul unde se derulează un astfel de program de refacere a livezilor de pomi fructiferi", susţine Nicuşor Daniel Constantinescu. Şeful CJC este de părere că judeţul are nevoie de un astfel de program în condiţiile în care este împădurit doar în proporţie de 5%, iar media europeană este de 37%. Refacerea livezilor de pomi fructiferi este o continuare a programului CJC de împădurire şi de realizare a perdelelor forestiere. „Numai anul trecut am plantat împreună cu primăriile partenere 1.200 de hectare, astfel putem să contribuim la refacerea oxigenului, a plantelor şi a copacilor din Dobrogea", a adăugat preşedintele CJC. Miercuri, Nicuşor Daniel Constantinescu a fost prezent la o amplă acţiune desfăşurată la Ciocârlia, în cadrul căreia s-au plantat 35.000 de pomi pe marginea DJ 381.

De asemenea, delegaţia autorităţii judeţene a vizitat cele şase solarii construite la Ciocârlia prin programul demarat de CJC şi în care s-au plantat deja roşii şi castraveţi. Totodată, s-au plantat 130 de pomi fructiferi în curtea spitalului din Medgidia. Aici, preşedintele CJC a plantat pomii cot la cot cu elevii liceului din localitate.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii