Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Pensionarii militari intră în „misiune constituţională"

ro

28 Feb, 2011 12:17 930 Marime text

Cei 650 de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate - Filiala Constanţa nu se rezumă doar la acţiuni de protest şi la chemarea în judecată a MApN şi MAI pentru anularea deciziilor de pensionare. Preşedintele SCMD Constanţa, colonelul în rezervă Remus Macovei, a anunţat că vor sprijini toate mişcările, manifestaţiile, grevele şi alte acţiuni de protest ale sindicatelor şi societăţii civile din România, „onorându-şi misiunea trasată de art. 118, al. 1 din Constituţia României, aceea de apărator al democraţiei constituţionale".

În paralel cu acţiunile în instanţă înaintate de membrii SCMD - Filiala Constanţa pentru anularea deciziilor de pensionare emise în conformitate cu prevederile HG nr. 735/2010, pensionarii militari vor participa la desfăşurarea mai multor acţiuni de protest sub diverse forme. Luni, 28 februarie, ei vor participa la mitingul organizat de „Cartel Alfa", BNS, CNSLR „Frăţia" şi CSDR, între orele 15.00 şi 17.00, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa. Pensionarii militari îşi vor exprima astfel solidaritatea cu milioanele de salariaţi nemulţumiţi de faptul că, fără o dezbatere serioasă în Parlament şi fără a ţine cont de propunerile sindicatelor, guvernanţii au decis să-şi asume răspunderea pentru modificarea Codului Muncii, afectându-le drepturile fundamentale. De asemenea, de mărţişor, 150 de membri ai filialei, îmbarcaţi în trei autocare, vor pleca la Bucureşti pentru a manifesta alături de colegi din toate colţurile ţării. După marşul de protest ce se va deplasa pe traseul Academia Militară - str. Ştirbei Vodă, Calea Victoriei, b-dul Magheru - b-dul Lascăr Catargiu şi Palatul Victoria, cadrele militare vor fi protagoniştii unui miting în Piaţa Victoriei, prilej cu care vor înainta o scrisoare deschisă preşedintelui României şi un ultimatum (somaţie) Guvernului României.

„Protestul foştilor militari este motivat de nevoia de restabilire a statutului de militari în rezervă şi a legilor ocupaţionale 164/2001 şi 179/2004 de care au beneficiat foştii militari activi până în decembrie 2010. Reprezentanţii SCMD vor protesta şi pentru abrogarea OUG 1/2011, a Legii 119/2010, precum şi a legilor 329/2009 şi 263/2010, care interzic dreptul la muncă, la viaţă, la sănătate şi la o bătrâneţe liniştită", a declarat preşedintele SCMD -Filiala Constanţa, col.(r) Remus Macovei.

Băsescu - somat, opoziţia - susţinută

După o scrisoare deschisă transmisă de cadrele militare pensionare premierului Emil Boc, a venit rândul şefului statului să primească o epistolă de la aceştia. „Guvernele Boc au impus în ultimii doi ani, în dispreţul Constituţiei şi al legislaţiei comunitare, legi care limitează drastic drepturile a milioane de cetăţeni la viaţă, muncă, proprietate, sănătate, învăţământ şi cultură", se menţionează în scrisoarea adresată preşedintelui Traian Băsescu. Pe motiv că s-ar fi creat un „haos juridic" în ţară, pensionarii militari constănţeni îl informează pe şeful statului că încep lupta pentru abrogarea mai multor normative şi-l somează „să renunţaţi la anticonstituţionala postura de «jucător» şi să vă luaţi în serios funcţia de mediator între puterile statului, precum şi între stat şi societate". Totodată, semnatarii epistolei îi solicită să intervină „în favoarea puterii judecătoreşti şi a legislativului, împotriva executivului". Altfel spus, cadrele militare în rezervă au prins gustul politicii, întrucât, nemulţumite de reducerea şi recalcularea pensiilor, au ajuns la concluzia că Guvernul Boc trebuie înlocuit cât mai rapid. „Vă cerem explicit să acceptaţi o altă majoritate care să constituie executivul şi care, în Parlament, să poată decide abrogarea legilor criminale care-i condamnă ireversibil pe pensionarii militari şi civili, pe poliţişi, lucrătorii din penitenciare, diplomaţi, funcţionarii publici, profesori, pe actualii militari profesionişti, pe tinerii angajaţi cu statut de PFA etc.!", apare stipulat în scrisoarea deschisă către preşedintele Traian Băsescu.

Ultimatum pentru guvernanţi

Şi ca să fie mai convingători, membrii SCMD Constanţa anunţă că vor strămuta procesele la curţile de justiţie internaţionale şi se oferă la „sprijinirea fără rezerve a tuturor manifestărilor şi acţiunilor de protest organizate de sindicate şi de populaţie, până când puterea tiranică portocalie - roşie - albă - verde va fi răsturnată".

Pentru a avea un final apoteotic, membrii SCMD - Filiala Constanţa au transmis şi un ultimatum premierului Emil Boc şi Guvernului pe care-l conduce. După ce trec în revistă acuzele şi nemulţumirile faţă de actualul Legislativ şi deciziile luate de acesta, care le lezează interesele, cadrele militare disponibilizate constănţene îi somează pe guvernanţi să demisioneze şi să-şi asume răspunderea faptelor în faţa legii. „Din acest moment, SCMD anunţă că va sprijini împotriva dv. toate mişcările, manifestaţiile, grevele şi alte acţiuni de protest ale sindicatelor şi societăţii civile din România, onorându-şi misiunea trasată de art. 118, al. 1 din Constituţia României, aceea de apărător al democraţiei constituţionale. Honor et Patria! Vae victis!", aşa se încheie ultimatumul semnat de preşedintele SCMD, col.(r) dr. Mircea Dogaru.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii