Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Mica Unire - uitată de unii, profitabilă, politic, pentru alţii

ro

25 Jan, 2011 13:11 1029 Marime text
Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată luni, 24 ianuarie, în diverse localităţi ale judeţului, prin diferite manifestări culturale, militare şi religioase. Luni, 24 ianuarie, s-au împlinit 152 de ani de la Unirea Principatelor Române: Moldova şi Ţara Românească, act de mare însemnătate în istoria ţării, care a deschis calea modernizării statului şi a societăţii româneşti.

Cu acest prilej, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Iorga Palaz, a participat la ceremonia militară pe care Garnizoana Constanţa o organizat-o pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, cu începere de la ora 11.00. De asemenea, în cinstea Zilei Unirii, la sediul Instituţiei Prefectului au fost arborate drapelele tricolore de sărbătoare.

Spre deosebire de alţi ani, şefii instituţiilor deconcentrate, precum şi cei ai autorităţilor locale nu au mai catadicsit să participe la evenimentul ce a avut loc pe faleza Cazinoului. Astfel, alături de reprezentantul Guvernului în teritoriu au putut fi văzuţi şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Costică Cojoc, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea", Traian Oprea, şi Petrică Munteanu, din partea Primăriei Constanţa. De asemenea, şi-a făcut apariţia, îmbrăcat civil, şi şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Dumitru Catană. El a venit împreună cu George Lipoveanu, preşedintele organizaţiei judeţene a UNPR. Cei de faţă au putut lesne observa că prefectul şi şeful IPJ Constanţanuşi-au acordat atenţie unul altuia, evitând orice schimb de amabilităţi.

„24 ianuarie 1859 reprezintă momentul victoriei copleşitoare a forţelor naţionale şi democratice din Principatele Române, fiind o adevărată revoluţie naţională prin alegerea neprevăzută a aceluiaşi domnitor atât de adunarea electivă a Moldovei, cât şi de cea a Munteniei şi mai ales prin efectul ei politic de mare rezonanţă internă şi internaţională. Unirea, ca manifestare a unei mari voinţe naţionale, a reprezentat un mare semn încurajator pentru românii din afara principatelor, care aşteptau semnalul pentru întregirea neamului, moment care s-a împlinit, însă, mai târziu. Unirea Principatelor şi deschiderea către Europa au contribuit la afirmarea fiinţei naţionale şi a statului român unitar, care începea să se impună. De aceea trebuie să sărbătorim această zi ca una de referinţă a istoriei românilor", a menţionat în discursul său reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Manifestarea s-a finalizat cu Hora Unirii, în care s-au prins, alături de reprezentantul Guvernului în teritoriu, directorul Petrică Munteanu, din cadrul Primăriei Constanţa, conducători ai structurilor militare, dar şi unicul politician prezent, preşedintele organizaţiei judeţene a UNPR Constanţa, George Lipoveanu.

Locuitorii Medgidiei s-au prins în horă

La Medgidia au avut loc diverse manifestări dedicate acestui important eveniment istoric. Localnicii au sărbătorit ascultând melodii patriotice interpretate de Fanfara ,,Dan Spătaru". În jurul orei 12.00, Piaţeta Decebal răsuna de cântece vioaie, ceea ce a atras multă lume. Cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii pentru a reconstitui momentul petrecut la Alba Iulia în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate. În horă s-au prins şi primarul municipiului, Marian Iordache, şi viceprimarul Sorin Ţuţuianu. ,,Este bine să ne amintim an de an de evenimentul petrecut la Alba Iulia şi să nu uităm că ţara are un trecut glorios care merită comemorat, o istorie care trebuie povestită. Deşi în perioada actuală ţara noastră trece printr-o criză care nu pare încă a fi aproape de final, trebuie să urmăm exemplul înaintaşilor noştri şi să luptăm, să nu ne pierdem speranţa că vor veni zile bune şi pentru români", a declarat edilul şef din Medgidia.

Prilej de atragere a electoratului

Centrul municipiului Mangalia a răsunat de cântece patriotice, care au strâns cetăţenii la ceremonialul specific sărbătoririi Micii Uniri. Evenimentul a fost organizat de Garnizoana Mangalia şi primărie. De la manifestare n-au lipsit veteranii de război, cadrele militare în rezervă şi în retragere, elevii de la unităţile de învăţământ din localitate, oficialităţi locale şi alte personalităţi ale vieţii civile şi militare.

După constituirea dispozitivului, a urmat slujba religioasă şi au luat cuvântul comandantul Garnizoanei Mangalia, Vasile Chirilă, primarul Mihai Claudiu Tusac şi directorul Muzeului de Arheologie Callatis, dr. Sorin Marcel Colesniuc. Mangalioţii au marcat realizarea dorinţei românilor de unitate concretizată prin alegerea unui singur domnitor în Moldova şi Ţara Românească. Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza a marcat un veac întreg de evoluţii pozitive ale societăţii româneşti, prin reformele sale România păşind pe drumul modernităţii. Mica Unire a arătat lumii întregi dorinţa şi hotărârea poporului român de a avea o singură patrie, un singur conducător şi de a-şi croi propriul drum în istorie.

În alocuţiunea sa, primarul Tusac a punctat: „Modelul marilor conducători este o lecţie vie pentru generaţia de astăzi a politicienilor români. Este momentul să ne unim eforturile pentru salvarea României, pentru a găsi soluţia ieşirii din criză, pentru a lua măsurile necesare masei largi a populaţiei. Să găsim puterea de a redeveni poporul ferm şi hotărât din 1859, să ne alegem singuri calea şi să decidem ce este mai bine pentru poporul român. Să trecem la acţiune şi prin fapte, nu doar prin vorbe! Consider că astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne unim forţele pentru a schimba cuvintele umilinţă, sărăcie, deznădejde cu cele care au caracterizat poporul român de-a lungul istoriei: dreptate, respect, dăruire, prosperitate".

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii