Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Mazăre şi Martin vor maşini autohtone la instituţiile de stat

ro

18 May, 2011 12:54 749 Marime text

O propunere legislativă iniţiată de trei parlamentari PSD - printre care deputatul Colegiului uninominal nr. 6 din Circumscripţia Constanţa social-democratul Eduard Martin şi colegul şi prietenul său, senatorul Alexandru Mazăre - aşteaptă votul final al Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

În vara anului trecut, doi parlamentari PSD de Constanţa - deputatul Eduard Martin şi senatorul Alexandru Mazăre - s-au alăturat preşedintelui tineretului social-democrat, deputatul Nicolae Bănicioiu, pentru a iniţia o propunere legislativă cu privire la modificarea şi completarea Ordonanţei nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţii publice. Propunerea a fost respinsă de Senat, după care a fost trimisă pentru raport la Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic (n.r. - care a dat raport de respingere pe motiv că face parte din categoria legilor ordinare) şi spre avizare la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci (n.r. - care a dat aviz negativ) şi la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. Pe 4 aprilie anul curent, iniţiativa legislativă a fost înscrisă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz, iar pe 2 mai a fost în dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor. În prezent, propunerea legislativă a celor trei parlamentari PSD a rămas în aşteptarea votului final.

 

Ce vor parlamentarii PSD

Propunerea legislativă iniţiată de social-democraţi prevede, pentru serviciile publice descentralizate şi instituţiile publice subordonate ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice, reducerea numărului de autoturisme şi a consumului lunar de carburanţi cu cel puţin 25%. De asemenea, normativul modificat stipulează că „instituţiile publice vor achiziţiona autoturisme din producţia internă, în limita plafonului de 75.000 de lei, cu o capacitate cilindrică maximă de 1.600 cmc". În privinţa autoturismelor ce ar urma să fie cumpărate de Guvern, ministere, prefecturi, autorităţile şi agenţiile din subordinea Executivului, acestea vor fi autohtone şi nu vor putea depăşi suma de 40.000 de lei. Dacă maşinile din dotare existente la momentul intrării în vigoare a legii au o valoare mai mică decât cea menţionată mai sus „vor fi păstrate până la scoaterea din uz", iar pentru cele a căror valoare de piaţă depăşeşte suma respectivă „vor fi demarate procedurile de vânzare în termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii". Cei trei parlamentari PSD au prevăzut ca suma rezultată din vânzare să se folosească pentru cumpărarea de autoturisme noi, iar diferenţa de bani să fie direcţionată la bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii.

 

Ce-o spune Nicuşor?

În contextul prevederilor amintite, rămâne de văzut dacă deputaţii vor aproba această iniţiativă legislativă, mai ales că până acum membrii structurilor „consultate" au strâmbat din nas la citirea „pretenţiilor" parlamentarilor PSD. Totodată, dacă propunerea lui Martin şi Mazăre ar trece, ce va face preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, unul din şefii lor pe linie de partid, cu parcul auto al instituţiei pe care o conduce şi în care nu prea vezi autoturisme fabricate în România?

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii