Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:03 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Liberalii au papion, dar şi un „buzunar" conservator

ro

11 Jan, 2011 12:09 861 Marime text

Încă din primele zile ale anului, pe eşichierul politic autohton se anunţau schimbări. În timp ce Alianţa PSD+PC avea să-şi dea obştescul sfârşit, o alta avea să-i ia locul: Alianţa de Centru Dreapta dintre PNL şi PC. Luni, 10 ianuarie 2011, a devenit data de naştere a noii structuri politice prin semnarea de către conducerile centrale ale celor două partide a protocolului de colaborare.

Conducerile PNL şi PC au aprobat încă de miercuri, 5 ianuarie 2011, constituirea unei alianţe între cele două formaţiuni, care urma a fi denumită Alianţa de Centru Dreapta. Astfel, în premieră în România post-decembristă, o alianţă avea să apară în funcţie de doctrina partidelor. Consensul fiind stabilit, luni, 10 ianuarie, conservatorii s-au întrunit într-o şedinţă a Consiliului Naţional al PC, for în cadrul căruia s-a votat în unanimitate pentru despărţirea de PSD şi încheierea protocolului cu liberalii. Evenimentul a avut loc la grupul parlamentar al PSD+PC de la Camera Deputaţilor. De asemenea, în prealabil, actele premergătoare radierii Alianţei PSD+PC au fost semnate în dimineaţa aceleiaşi zile de către preşedintele PC Daniel Constantin şi trimise conducerii PSD spre a fi „parafate" de liderul social-democrat Victor Ponta. Şi pentru ca totul să decurgă fără probleme, radierea Alianţei PSD+PC va fi realizată înaintea înregistrării noii alianţe de centru dreapta.

Lucrurile s-au precipitat după ce conservatorii şi liberalii s-au „pronunţat", liderii celor două formaţiuni politice semnând Protocolul de formare a alianţei politice ACD la Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.

Unanimitate explicabilă

În cadrul Consiliului Naţional al PC unanimitatea a fost cuvântul de ordine în rândul conservatorilor, cu atât mai mult cu cât preşedintele partidului a declarat în faţa colegilor săi că este un susţinător vehement al alianţei cu PNL, ba, mai mult, în caz contrar fiind dispus să-şi depună mandatul. Unanimitatea conservatorilor are şi o altă explicaţie: după ce timp de două legislaturi PC a existat în Parlament numai din cauza remorcării sale de către PSD, acum şi-a asigurat, posibil pentru alte două scrutine parlamentare, prezenţa în Legislativ, aliindu-se cu PNL, formaţiune ce cunoaşte un trend ascendent în rândul electoratului. Şi, uite-aşa, un partid de buzunar, dar cu un trust de presă influent în rândul opiniei publice, şi-a asigurat viitorul şi participarea la masa decizională a ţării.

Speranţe şi optimism în tabăra PC

La Consiliul Naţional al PC, conservatorii constănţeni au fost reprezentaţi de o delegaţie formată din 11 persoane, printre care s-a aflat şi preşedintele filialei municipale şi fostul deputat PSD Marian Motoc. „A fost o şedinţă foarte operativă, pentru că la ora 13.00 trebuia semnat protocolul cu PNL. Oricum, pentru noi lucrurile erau foarte clare, de aceea a şi fost unanimitate", ne-a declarat Motoc. Optimismul pare a fi debordant în tabăra PC, mai ales că Alianţa de Centru Dreapta se doreşte a fi pe termen lung, cel puţin până în anul 2016. Probabil un regret a existat totuşi printre conservatori, mai ales pentru constănţeni, deoarece liberalii îi acceptă lângă ei doar la alegerile parlamentare din toamna anului 2012, la locale fiind nevoiţi să se descurce pe propriile picioare. „Este bine că s-a realizat noua alianţă din timp, pentru că până la locale vom avea posibilitatea să ne formăm astfel încât să obţinem un rezultat bun", este de părere Marian Motoc, preşedintele filialei municipale PC Constanţa.

Pe acest fond, liderul conservator aşteaptă primul contact cu liberalii, încrezător că, de acum încolo, PC şi PNL vor acţiona conform unui program comun şi, probabil, şi beneficiile vor fi tot comune. „Deocamdată nu ne-am întâlnit cu liberalii. În perioada imediat următoare voi lua legătura cu preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir, pentru a ne pune de acord asupra acţiunilor şi a programului politic şi administrativ pe care le vom derula", a declarat Motoc. Totodată, el a menţionat că, la nivel judeţean, Alianţa de Centru Deapta va avea o conducere ce va fi formată din câte cinci reprezentanţi din partea celor două formaţiuni, for ce va stabili programul comun de activităţi pentru Constanţa.

Liberalii susţin proiectul

La rândul său, preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, şi-a manifestat încrederea în proiect, cu atât mai mult cu cât miercurea trecută mai mulţi liberali au discutat pe acest subiect şi „nimeni nu a manifestat reticenţă". De altfel, potrivit declaraţiei acestuia, liberalii de la mal de mare nu s-au numărat printre cei care s-au abţinut sau au votat împotriva alianţei cu PC şi a protocolului ce avea să fie semnat de preşedinţii celor două partide. Reamintim că în cadrul Delegaţiei Permanente a PNL au existat patru voturi împotriva alianţei cu PC, iar în ceea ce priveşte conţinutul protocolului au existat 14 voturi împotrivă şi cinci abţineri.

„Cred în această construcţie şi sunt convins că va avea o finalitate. Am aşteptat parafarea alianţei şi, mai departe, sub coordonarea Consiliului Naţional şi a unui plan bine stabilit, ne vom întâlni şi cu partenerii conservatori. Nu este important ce crede unul dintre noi, important este acest proiect ce trebuie susţinut. Dacă e nevoie să ne reunim la nivel judeţean, nu e nicio problemă", a specificat preşedintele organizaţiei judeţene PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir. Referitor la conducerea ACD Constanţa, spre deosebire de conservatorul Marian Motoc, liderul PNL a afirmat că ea va fi asigurată de şase persoane - trei liberali şi trei conservatori, iar dacă se va considera că se impune derularea unor acţiuni comune se vor consulta şi vor decide.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii