Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Salvarea Zonei Peninsulare a Constantei a trezit simtul civic al cetatenilor

ro

28 Jul, 2010 13:44 557 Marime text

Campania privind promovarea unui proiect prin care Zona Peninsulară a Constanţei să fie declarată rezervaţie arheologică şi turistică, demarată în urmă cu aproximativ trei săptămâni de „Cuget Liber”, atrage atenţia atât a constănţenilor, cât şi a cetăţenilor din ţară şi din străinătate.

În ceea ce priveşte petiţia „Luaţi-i Peninsula lui Mazăre!”, iniţiată, de asemenea, de „Cuget Liber”, ea a fost semnată de peste 700 de persoane, printre care se numără politicieni, oameni de cultură, profesori universitari. Pe lângă semnătura aferentă acestui demers, o parte dintre cei care au reacţionat au făcut comentarii asupra stadiului de degradare în care a ajuns, la momentul actual, zona istorică a Constanţei.

„Nu vom avea identitate şi imagine fără spirit civic. Felicitări pentru de-mers! Nu putem aspira la titlul de oraş european fără solidaritate şi fără aportul fiecăruia dintre noi pentru tot ce înseamnă spaţiul public pe care trebuie să ni-l asumăm noi toţi. Să nu aşteptăm de la clasa politică un demers civic (este mult prea departe), să încercăm împreună să devenim vocea pe care ei nu o vor putea ignora”.

(646 Dănuţ Culeţu, 55 ani, fost prefect al judeţului Constanţa)

***

„Se poate dacă vrem să facem acest pas şi este important să ne salvăm identitatea atât de mânjită de Administraţia Mazăre prin corupţie şi ilegalităţi. Sunt locuitor al Peninsulei - strada N. Titulescu. Mă alătur acestei iniţiative... CU TOT ARSENALUL!”.

(634 Vicenţius Petrescu, 57 ani, membru al PDL Constanţa)

***


„Recunosc că nu am prea multe speranţe că îi poate lua cineva, ceva, sus-numitului, dar... Peninsula ar merita asta!”.

(361 Paloma Petrescu, 53, Bucureşti)

***

Campania nu i-a lăsat indiferenţi nici pe oamenii de cultură, care au criticat dur atitudinea administraţiei publice locale faţă de ceea ce înseamnă tradiţie şi istorie.

„E o aberaţie ce se întâmplă în Constanţa. Cazinoul este în paragină, faleza stă să se prăbuşească, plaja Modern este năpădită de bălării, în timp ce primarul pare a se fi mutat cu totul în Mamaia... Se vede nu doar incultura, ci grobianismul unui interlop cocoţat pe scaunul de edil... Simbolurile Constantei dispar, iar fără astfel de interfeţe orice oraş este mort din punct de vedere turistic”.

(704 Bogdan Creţu, 32 de ani, Iaşi)

***

„Acestui distrugător de cultură, de spirit românesc şi tuturor celor ce au lins paşii lui trebuie să li se ia aceasta jucărie care se numeşte CONSTANŢA, ba mai mult, trebuie să plătească pentru acest GENOCID provocat cu bună ştiinţă”.

(703 Liviu Manolache, 55 ani, Constanţa)

***

„Mă bucur că cineva a avut ideea să se ocupe, în sfârşit, de această problemă. În anul 2008-2009, am fost profesor Fulbright la Universitatea Ovidius. Am rămas îngrozită de starea deplorabilă în care se află această zonă care are o valoare istorică, arheologică şi turistică importantă. În alte oraşe europene, aceste zone vechi devin cele mai importante puncte care atrag în mod deosebit pe turişti. Aceştia nu doresc să vadă blocuri noi, ci se îndreaptă spre zonele istorice ale oraşe-lor. Aşa sunt, de exemplu, oraşele din Spania: Toledo, Santiago, Burgos, etc. unde centrul vechi a devenit locul spre care se îndreaptă turiştii din toată lumea.

Colegii mei din SUA care au vizitat zona au rămas şi ei surprinşi de starea jalnică a clădirilor. Într-adevăr, cineva vrea ca ele să se dărâme, pentru a putea să devină o sursă de profit. Am văzut acelaşi lucru în Ploieşti, Buzău, Bucureşti. Sper ca cineva să intervină imediat pentru restaurarea acestor zone la starea lor din anii ’70\".

(34 Dr. Cristina Mitrovici, SUA)

***

Petiţia „Luaţi-i Peninsula lui Ma-zăre!” a fost semnată, de asemenea, de actorii Dan Zorilă, 45 de ani, din Braşov (poziţia 665) şi Iulian Enache (poziţia 684), dar şi de Vartan Arachelian, 74, Bucureşti, în a cărui opinie „comportamentul lui Mazăre cu zona peninsulară a fost şi este criminal!”.

Nu în ultimul rând, la ea au aderat şi tineri, aşa cum este cazul lui Andrei Bogdan, de 21 de ani, din Constanţa (poziţia 720), care spune: „Este inacceptabil ca tot ceea ce reprezintă simboluri ale Constanţei să fie lăsate în paragină. Este inacceptabil ca cel mai important monument, Cazinoul, să fie lăsat să se degradeze: geamuri sparte, faţada căzută, lipsa uşilor, acoperiş corodat. Unde este interesul pentru turism? Decât să se achiziţioneze miile de palmieri care şi aşa se usucă pentru vestita staţiune Mamaia, sau să se dea abonamente cu miile pentru bătrânii care nu fac altceva decât sa se plimbe cu mijloacele de transport în comun, decât să dea cafea şi ziare „moca” bătrânilor în aşa-zisele «cluburi ale pensionarilor», mai bine ar băga banii ăia în recondiţionarea zonei peninsulare. Este inacceptabil ceea ce se face în Constanta! Semnaţi cu toţii! Este necesară luarea de măsuri”.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii