Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Cruciada împotriva culturii continuă - Nicuşor vrea să îi dea pe artişti afară din case

ro

13 Jan, 2011 11:56 583 Marime text

În şedinţa din 15 decembrie 2010, Consiliul Judeţean nu numai că ignora restanţele salariale ale angajaţilor Teatrului „Oleg Danovski" ci, mai mult, pe unii dintre ei îi evacua din locuinţele lor. Astfel că artiştii care locuiesc în cele 30 de garsoniere cuprinse în imobilul de pe strada Magnoliei (unde se află Direcţia de Pază a Judeţului Constanţa) îşi fac planuri de mutare. Hotărârea a fost aprobată întrucât Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" (TNOB) nu mai aparţine, din luna decembrie, Consiliului Judeţean, ci Ministerului Culturii.

Unul dintre cei care îşi fac „calculele" de schimbare a domiciliului este baritonul Marius Eftimie, membru în corul Operei, care deplânge situaţia dramatică în care se află el şi colegii săi: „Toată problema e legată de politica din România. Am colegi care au şi câte trei, patru copii şi care nu ştiu ce vor face în continuare. Va trebui să ne mutăm cu chirie, şi cu toţii ştim ce costuri implică acest lucru".

„În Constanţa nu se susţine cultura, e non profit, nu e pentru acest oraş", precizează baritonul.

După şedinţa din 15 decembrie, grupul de consilieri judeţeni ai Partidului Democrat Liberal a trimis un comunicat de presă prin care condamna demersul Consiliului Judeţean: „De parcă atitudinea de tanc sovietic a preşedintelui Consiliului Judeţean în ceea ce priveşte acordarea salariilor restante pentru angajaţii TNOB nu a fost suficientă, tot în şedinţa de astăzi (15 decembrie, n.r.) s-a decis şi evacuarea artiştilor teatrului de balet care locuiau în Blocul L4, din cele 30 de garsoniere alocate iniţial TNOB, 14 fiind astăzi «rezervate» aceloraşi fundaţii obscure: Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean - 10 garsoniere, Fundaţia Fantasio - 4 garsoniere, iar restul până la 30 - celorlalte instituţii de cultură".

„Cruzime fără precedent"

Consilierii judeţeni PDL precizau, în acelaşi comunicat: „În prag de Crăciun, domnul Nicuşor Constantinescu îşi trece în cont încă o «măreaţă realizare»: scoaterea în stradă a angajaţilor Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" care locuiau în Blocul L4 şi neplata salariilor restante ale tuturor salariaţilor instituţiei mai sus menţionate. Grupul de consilieri judeţeni ai Partidului Democrat Liberal consideră că pentru această atitudine de o iresponsabilitate şi cruzime fără precedent, domnul Nicuşor Daniel Constantinescu ar trebui să-şi prezinte de urgenţă demisia din funcţie".

Prefectul Claudiu Palaz ia în calcul atacarea hotărârii

Aşa cum, în vara anului trecut, Claudiu Palaz a atacat în contencios administrativ hotărârea prin care Consiliul Judeţean desfiinţa Opera, prefectul analizează blocarea acestei hotărâri, de asemenea.

Daniela Vlădescu, directorul TNOB, şi-a exprimat încrederea că prefectul Constanţei îi va susţine pe artiştii constănţeni şi de această dată: „Domnul Palaz ne-a ţinut partea din vară până acum, dacă nu era dânsul, noi nu mai eram".

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii