Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:36 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Angajaţii primăriei şi ai Consiliului Judeţean, scoşi „spontan" în stradă de şefi

ro

15 Oct, 2010 12:00 841 Marime text
Prefectul Claudiu Palaz susţine că funcţionarii din cele două instituţii au primit

 

„Haideţi cu noi!", „Să iasă toată ţara!" scandau ieri dimineaţă funcţionarii Primăriei Constanţa în faţa Casei Albe. În scurt timp, salariaţii Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) s-au alăturat şi ei protestului spontan. În frunte cu directorii, au pornit într-un marş pe străzile Constanţei, până la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice.

„I-am auzit pe colegii de la primărie că erau în parcare, am ieşit şi am plecat cu ei. Azi îmi iau liber. Lucrez şi sâmbătă. Lucrez şi duminică. Aseară am plecat la 19.30. Acum două seri la ora 20.00. Azi îmi iau liber pentru că nu sunt plătit în plus", spunea un angajat al CJC.

„Suntem cu voi!"

Când au ajuns la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, protestatarii din administraţia publică le-au transmis un mesaj foarte clar angajaţilor din Finanţe: „Suntem cu voi!". Participanţii la protest au început să cânte la unison imnul României, continuând apoi cu scandări şi lozinici antiguvernamentale.

„Salarii decente. E singurul motiv pentru care am ieşit în stradă. Vrem o lege a salarizării unice dreaptă pentru toţi funcţionarii publici. Ne solidarizăm cu ceilalţi protestatari", a strigat o altă angajată a Primăriei Constanţa.

Gardienii au renunţat la pază

Şeful Direcţiei Judeţene de Pază, Titi Lucian Giurcă, a participat şi el la protest împreună cu aproximativ 60 de gardieni. El a atras atenţia asupra faptului că direcţia de pază întră sub incidenţa OUG 63/2010 deşi instituţia publică se autofinanţează. „Unde este reducerea de care vorbeşte guvernul, când noi suntem pe autofinanţare?", a pus problema el.

„Nu a fost nimic spontan"

După aproximativ o oră, coloana funcţionarilor s-a întors la prefec-tură. Aici, prefectul Claudiu Palaz i-a invitat pe liderii protestatarilor la o rundă de discuţii în vederea soluţionării nemulţumirilor lor.

Prefectul Claudiu Palaz a declarat însă că are mari dubii în ceea ce priveşte caracterul spontan al acestei acţiuni de protest. Potrivit reprezentantului guvernamental în teritoriu, există informaţii că încă de miercuri angajaţii Primăriei Constanţa şi ai Consiliului Judeţean au primit e-mail-uri interne prin care li se cereau să vină bine îmbrăcaţi la muncă pentru a putea ieşi în stradă.

„Nu a fost spontan deloc acest protest. Ştiu sigur că încă de ieri seară (n.r. - miercuri) angajaţii primăriei şi ai Consiliului Judeţean au primit e-mail-uri şi sms-uri prin care li se cereau să se îmbrace gros şi să-şi ia mâncare la ei pentru că vor ieşi în stradă să protesteze. Am fost atâţia ani angajat în Primăria Constanţa, am o grămadă de prieteni şi astfel de lucruri se află uşor", a declarat Palaz.

Primăria Eforie a venit la Constanţa

După angajaţii Primăriei Constanţa, şi cei ai Primăriei Eforie au recurs, ieri dimineaţă, la o formă de protest ca urmare a reducerilor salariale, dar şi ca un gest de solidaritate faţă de colegii lor de la Finanţe.

„Efectiv s-au oprit din lucru, au ieşit din birouri şi apoi în faţa sediului primăriei. Protestează nu doar din solidaritate faţă de angajaţii de la Finanţe, ci şi pentru solidaritatea buzunarului lor, fiindcă salariile lor au ajuns la puţin peste patru milioane lei vechi. Asta nu mai e solidaritate, e disperare!", a declarat primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu.

După-amiază, cei aproximativ 40 de angajaţi ai Primăriei Eforie au plecat spre Constanţa, pentru a se alătura colegilor lor.

Funcţionarii din Medgidia sunt solidari

Şi salariaţii din Primăria Medgidia au organizat ieri, între orele 13.00-15.00, un protest spontan în semn de solidaritate cu colegii din cadrul Ministerului Finanţelor şi ai Agenţiilor Fiscale, în vederea revenirii la salariile avute înainte de 1 iulie 2010, salarii ce au fost reduse cu 25% prin Legea 118/2010.

Potrivit unui comunicat de presă, funcţionarii au ieşit în faţa sediului primăriei fluierând şi scandând lozinci prin care solicitau redarea veniturilor dinainte de adoptarea măsurilor de austeritate.

Primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, a avut o întâlnire cu reprezentanţii sindicatului „Pro Urbis" pentru a discuta despre protestul angajaţilor. Ulterior, edilul a sesizat Prefectura Constanţa şi Guvernul României în legătură cu nemulţumirile salariaţilor.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii