Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul de seara Terasa care sta pe saci de nisip

ro

09 Aug, 2010 13:49 1501 Marime text

Din cauza eroziunii accentuate, temelia unui restaurant din Mamaia este susţinută de 800 saci de nisip; în această iarnă, marea a înaintat cu cinci  metri.

Anul trecut, în faţa terasei La Cena Byblos din Mamaia, aflată la câţiva metri de Hotelul Rex, spre nordul staţiunii, se întindeau două rânduri de şezlonguri. Acum, valurile bat în terasă. În plus, nu mai există piloni de susţinere. Turiştii care trec prin zonă se minunează şi chiar fac fotografii cu restaurantul care este susţinut numai de saci de nisip.

„Este o senzaţie ciudată să simţi la picioare marea, deoarece valurile bat cu destulă putere spre terasă, iar sacii de nisip cred că au ajuns să facă parte din designul terasei“, spune Ion Vasile, din Bucureşti, venit să servească masa la restaurant.
„Cunosc această zonă, vin de mulţi ani aici şi nu mi-a venit să cred când am văzut cât a înaintat marea într-o singură iarnă“, completează acesta.

O tonă de nisip la geam

Directorul unităţii, Gabriela Lazia, povesteşte că problemele s-au accentuat de la an an din cauza eroziunii. „Restaurantul este ridicat la câţiva metri de sol, însă în această primăvară nisipul a ajuns până la jumătatea ferestrelor, accesul fiind blocat de o tonă de scoici. A fost iarna cu cele mai multe furtuni“, spune aceasta.

În primăvară, după îndepărtarea nisipului, s-a constat că porţiunea de uscat din faţa terasei a dispărut. Marea a înaintat cinci metri spre uscat, un record absolut pentru această zonă.

„Clădirea aceasta este aici dinainte de anul 1989 şi a fost consolidată de-a lungul timpului în nenumărate rânduri. Fiind construcţie din beton, clădirea nu a avut niciodată probleme de susţinere. Însă, din cauza înaintării apei, s-a mâncat temelia“, continuă directorul restauratului, Gabriela Lazia.

Astfel, au fost puse la temelie 800 de saci de nisip, o soluţie pentru ca restaurantul să nu se prăbuşească în mare.



Zonă calamitată

„Ni s-au promis programe europene pentru construcţia unor stabilipozi aşa cum s-au amenajat în largul mării ce corespunde Hotelului Rex, însă sunt doar proiecte. În curând, şi alte porţiuni de plajă din perimetrul nostru vor ajunge în mare. Sunt fenomene vizibile, chiar şi turiştii ne atenţionează. Nu vor mai avea unde face plajă“, completează Gabriela Lazia.

Totodată, alţi investitori privaţi care îşi desfăşoară activitatea pe faleză acuză Direcţia Apelor Dobrogea Litoral că nu pune în practică proiectele de reabilitare promise de ani de zile, singura prioritate a regiei fiind doar organizarea de licitaţii pentru a lua bani pe porţiunile de plajă din ce în ce mai înguste.

www.adevarul.ro/locale/constanta/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii