Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de seară Cele mai frumoase plaje de pe litoral

ro

18 Jul, 2011 11:20 1081 Marime text

La malul românesc al Mării Negre există şi plaje care merită să figureze printre preferinţele turiştilor: au apă curată, nisip fin, umbreluţe, şezlonguri, duşuri şi grupuri sanitare. Reporterii „Adevărul" au cutreierat staţiunile de pe litoral pentru a găsi cele mai frumoase, mai curate şi mai amenajate plaje.

Am intrat deja în perioada de vârf a sezonului estival. Preţurile au săltat considerabil, însă litoralul este plin ochi de turişti care caută soare, distracţie şi, în acelaşi timp, relaxare. Dacă familiştii preferă sudul litoralului, cu facilităţi de recreere pentru copii, tinerii îşi adjudecă Mamaia, cu beach-baruri la modă. Plajele sunt un criteriu important după care se ghidează cei care aleg o destinaţie la malul mării. Ele trebuie să fie curate, să aibă nisipul fin şi apa limpede, duşuri şi toalete publice, dar şi pază. O singură plajă de pe litoralul românesc a primit distincţia internaţională Blue Flag, cea care atestă calitatea apei mării, a nisipului şi a dotărilor. Este vorba despre plaja Vega, din Mamaia. Cu toate acestea, există şi alte plaje care încep să se ridice la standardele de calitate cerute de turişti.

Pentru a veni în sprijinul lor, reporterii „Adevărul" au realizat un top 5 al celor mai bune plaje. Astfel, pe primele două locuri se află două plaje din Mamaia, Vega şi Crush. Pe locul trei s-a clasat Carmen, din Venus, pe patru, Delta din Jupiter, iar pe locul al cincilea, La Steaguri, din staţiunea Neptun. Familia Mihai din Bucureşti îşi petrece pentru al doilea an consecutiv concediul la Hotel Vega. „Este linişte, curat şi de asemenea este o plajă bine păzită şi întreţinută. Chiar dacă tarifele sunt mai mari, serviciile sunt pe măsură", susţine George Mihai.

Cristian Bărhălescu, preşedinte Regiunea Sud-Est a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, a declarat că unele plaje de pe litoralul românesc sunt deasupra unora din staţiuni celebre din Spania, Italia sau Grecia. „În ultimii ani, staţiunile româneşti s-au reconstruit, s-au reaşezat şi şi-au căutat o identitate. Operatorii din turism nu trebuie să inventeze nimic, ci să împrumute ce este mai bun din punct de vedere al serviciilor", a declarat Cristian Bărhălescu.

Astfel, clienţii au determinat o anumită tipologie pe zone a litoralului. „În sudul litoralului este atmosferă mai boemă, cu zone liniştite şi pline de verdeaţă, în timp ce în staţiunea Mamaia sunt zone mai zgomotoase şi mai dinamice, specifice tineretului", a continuat Bărhălescu.

În ceea ce priveşte clasamentul celor mai frumoase plaje de pe litoralul românesc, Cristian Bărhălescu spune că topul realizat de „Adevărul" este obiectiv şi unul de bun-simţ. În ultimii ani, investiţiile care s-au făcut pe porţiunile de plajă depăşesc un milion de euro doar în Mamaia. Criteriile după care este aleasă o plajă civilizată sunt: apa curată, nisipul fin, amenajările de plajă - umbreluţe, şezlonguri şi beach-baruri, şi utilităţile - duşuri şi grupuri sanitare.

Vega, din Mamaia este singura plajă de pe litoralul românesc cu certificat Blue Flag, care atestă calitatea apei mării, a nisipului şi a dotărilor. Aici sunt amenajate spaţii pentru şezlonguri, cu umbrele şi mese. Un şezlong se poate închiria cu 20 de lei în cursul săptămânii şi cu 30 de lei în weekend.

http://www.adevarul.ro/locale/constanta/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii