Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:51 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La referendum Fără secţii de votare suplimentare în judeţul Constanţa. Prefectul Huţucă explică de ce

ro

11 Jul, 2012 01:00 868 Marime text
cap_8.jpgPână cel târziu mâine trebuie să aibă loc delimitarea, numerotarea şi aducerea la cunoştinţă publică a secţiilor de votare şi a localurilor de vot, se arată în calendarul electoral pentru referendumul din 29 iulie, stabilit de Guvern şi disponibil pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente. În ceea ce priveşte autoritatea sau persoana care realizează acţiunea, este vorba despre primari, prefecţi şi ministrul Afacerilor Externe.

În judeţul Constanţa, pentru alegerile locale din 10 iunie au fost organizate 531 de secţii de votare. În municipiul Constanţa au fost 197. Potrivit declaraţiilor prefectului judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă, cel mai probabil numărul acestora nu va fi modificat. „Primarii trebuie să le delimiteze şi să le numeroteze, iar Autoritatea Electorală Permanentă va analiza modificările, va decide dacă totul este în regulă, dacă eventualele modificări se justifică", a menţionat reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa.

Interesant este însă că, dacă la scrutinul din 10 iunie cetăţenii cu drept de vot au putut să îşi exercite dreptul doar în localităţile în care au domiciliul, la referendumul din 29 iulie - la care miza este suspendarea sau, din contră, revenirea la Cotroceni a preşedintelui Traian Băsescu - aceştia pot vota oriunde în ţară.

sectii_de_votare_-_sectii_de_votare.jpg

În judeţul Constanţa, în localităţile de pe litoral se înregistrează în această perioadă, dat fiind faptul că e plin sezon estival, un număr mare de turişti şi, implicit, un număr mare de cetăţeni cu drept de vot. Cel mai probabil, ar fi fost firesc să avem de-a face cu suplimentarea numărului de secţii de votare. Lucru care, conform spuselor prefectului Huţucă, nu s-a întâmplat: „Primarii nu au solicitat suplimentarea secţiilor de votare". El a explicat că în Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, Articolul 17 prevede că „operaţiunile pentru desfăşurarea referendumului au loc în circumscripţiile electorale şi la secţiile de votare, organizate potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008". Ceea ce presupune, susţine prefectul, că o secţie de votare poate fi organizată la o mie de cetăţeni cu drept de vot: „În staţiunea Mamaia, spre exemplu, sunt 80 de locuitori. Nu pot organiza secţie de votare suplimentară. Turiştii nu vor fi luaţi în calcul pentru organizarea de noi secţii, ei putând vota pe listele speciale din orice secţie".

Cât despre buletinele de vot, Bogdan Huţucă a menţionat că acestea „vor fi tipărite conform numărului de alegători înscrişi pe listele permanente, cu un supliment de 10%".

De reţinut este că, deşi nu vor fi organizate secţii de votare suplimentare, turiştii aflaţi pe litoral pe 29 iulie vor putea vota la referendum în orice secţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii