Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:48 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu Fostul patron al echipei Universitatea Craiova, deferit Justiţiei. Iată ce i se impută lui Adrian Mititelu! (document)

ro

28 Jul, 2016 00:00 1551 Marime text


ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Adrian Marin Mititelu şi Gigel Preoteasa, la data faptelor, administrator şi director general unic al SC Fotbal Club U Craiova SA, respectiv secretar al aceluiaşi club, cu privire la săvârşirea a infracţiunilor de evaziune fiscală, în forma substituirii, degradării sau înstrăinării de către debitor a bunurilor sechestrate, şi înşelăciune.
 
În rechizitoriu, DNA arată: „Ca urmare a unor debite foarte mari pe care contribuabilul - debitor SC Fotbal Club U Craiova SA, CUI (...) le avea către bugetul consolidat al statului la finalul anului 2010, în cadrul procesului de executare silită, declanşat împotriva societăţii în vederea recuperării creanţelor fiscale, în sumă de 9.906.095 de lei, datorată la 31.10.2010, la 31.01.2011 Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj - Administraţia Finanţelor Publice pentru
Contribuabili Mijlocii, a întocmit procesul-verbal de sechestru pentru bunuri mobile nr. 1119“.
 
Prin acest document, potrivit DNA, au fost indisponibilizate drepturile federative de joc ale celor 39 de jucători de fotbal care activau în baza unor contracte de muncă/convenţii civile în echipa Universitatea Craiova.
 
„La acest proces-verbal de sechestru pentru bunuri mobile, a fost ataşată o anexă cuprinzând drepturile federative de joc ale celor 39 de jucători, cu o valoare estimată pentru fiecare dintre aceştia, la poziţia nr. 9 fiind menţionate drepturile federative de joc ale jucătorului (...) (valoarea estimată totală a drepturilor jucătorilor însumând 15.800.000 de lei). Este de menţionat faptul că organul fiscal competent a aplicat măsura asigurătoare asupra drepturilor de dispunere asupra drepturilor federative de joc ale jucătorilor de fotbal, acestea reprezentând o categorie a bunurilor mobile care sunt înregistrate valoric în patrimoniul cluburilor (contribuabili) ce le deţin în proprietate pe baza facturilor prin care au fost cesionate (cumpărate)“, conform rechizitoriului.
 
Mai departe, anchetatorii arată că pe durata executării silite „pentru bunurile sechestrate (drepturile federative de joc ale jucătorilor de fotbal de la SC Fotbal Club U Craiova SA), debitorul, SC Fotbal Club U Craiova SA, nu putea dispune de acestea decât cu aprobarea dată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, după achitarea integrală a sumelor înscrise în titlul executoriu, cu condiţia constituirii unei garanţii la nivelul sumei poprite sau cu condiţia virării contravalorii indemnizaţiei de transfer a jucătorului în contul indicat de organul fiscal“.
 
„Deşi cunoştea aspectele arătate mai sus, SC Fotbal Club U Craiova SA, prin administratorul său şi directorul general unic, Mititelu Adrian Marin, şi prin secretarul general, Preoteasa Gigel, fără să aducă la cunoştinţă intenţia de transfer şi fără să solicite o aprobare de natura celei menţionate anterior, a încheiat la data de 23 martie 2011 acordul de transfer al unui jucător. În baza acestui acord, inculpatul Mititelu Adrian Marin a încasat la 24 martie 2011, într-un cont bancar deschis în aceeaşi zi, la indicaţia sa, contravaloarea sumei de 1.100.000 de euro (5.627.864 de lei) din care, în aceeaşi zi, s-au efectuat ulterior mai multe plăţi. La momentul încheierii acordului de transfer, inculpaţii Mititelu Adrian Marin şi Preoteasa Gigel cunoşteau că drepturile federative ale jucătorului erau sechestrate. De precizat este faptul că jucătorul nu a putut fi legitimat în evidenţele clubului cesionar, iar transferul nu a putut fi înregistrat în Liga Profesionistă de Fotbal, întrucât reprezentanţii legali ai acestui organism au comunicat cumpărătorului că jucătorul nu putea face obiectul transferului, deoarece Agenţia Naţională de Administrare Fiscală instituise sechestru asupra drepturilor federative de joc ale acestuia.
 
Această împrejurare nu a fost cunoscută la data de 23 martie 2011 de către semnatarii acordului de transfer din partea clubului cesionar, care, dacă ar fi cunoscut-o, nu ar fi încheiat acordul de transfer şi nu ar fi achitat integral suma prevăzută în acest act“, potrivit rechizitoriului.
 
Din suma de bani încasată în condiţiile de mai sus au fost achitate, mai arată anchetatorii, drepturi salariale ale angajaţilor clubului, iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăţi comerciale controlate prin interpuşi de acelaşi inculpat.
 
Suma rămasă a fost executată de bancă, banii fiind transferaţi în contul pus la dispoziţie de organul fiscal, potrivit rechizitoriului.
 
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală -Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova s-a constituit parte civilă, cu suma de 4.032.764 de lei, iar clubul cesionar, cu suma de 5.627.864 de lei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii