Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:04 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vor supraveghea votul prin prezenţa a 12.000 de delegaţi. USR avertizează că se pregăteşte o mare fraudă electorală la referendum

ro

06 Oct, 2018 00:00 1129 Marime text
Uniunea Salvaţi România îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care se va desfăşura referendumul din acest sfârşit de săptămână, de vreme ce deciziile Guvernului încurajează frauda electorală.

„OUG 86/2018 încurajează în mod evident frauda la referendum în condiţiile în care prezenţa se va calcula în funcţie de numărul de semnături de pe listele electorale, nu de numărul buletinelor introduse în urnă. Putem ajunge în situaţia în care pe liste avem 8 milioane de voturi şi, în realitate, în urne, 5 milioane, sub pragul de 30%. Până acum, numărul total de persoane care figurau ca prezente la vot trebuia să fie egal cu suma buletinelor din urnă, indiferent ca voturile erau DA / NU / anulate.

De asemenea, a fost eliminată declaraţia pe proprie răspundere a celor care vor să voteze la o altă secţie în afara celei la care au fost arondaţi, ceea ce încurajează turismul electoral. Mai ales că referendumul se va desfăşura timp de două zile, iar până la acest moment nu avem informaţii clare de la Ministerul de Interne cu privire la protejarea urnelor în noaptea dintre cele două zile, iar paza este asigurată de un singur poliţist per secţie de vot” - susţin reprezentanţii Uniunii Salvaţi România. 

USR atrage atenţia că sunt mai multe forme prin care poate fi fraudat referendumul, în condiţiile în care nu va fi folosit nici sistemul de verificare electronică a prezenţei la vot (SIMPV) şi nici nu se va înregistra video numărătoarea voturilor.

USR îşi exprimă îngrijorarea şi faţă de retragerea mai multor preşedinţi de secţii, care nu vor să gireze cu prezenţa lor marea fraudă electorală. Avem informaţii din ţară că primarii PSD îşi vor aduce oameni loiali în secţiile de votare. 

În cele aproape 19.000 de secţii din ţară, USR informează că va supraveghea votul prin prezenţa a 12.000 de delegaţi şi face apel şi la celelalte partide să asigure prin delegaţii lor un proces electoral corect.

USR conchide că referendumul care va avea loc în acest sfârşit de săptămână se transformă într-o ameninţare majoră asupra democraţiei şi are toate semnalele celei mai mari fraude de după 1989 în perspectiva viitoarelor alegeri.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii