Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR și Forța Dreptei sesizează CCR pe legea prin care statul ia impozit de două ori pe unele terenuri agricole

ro

20 Dec, 2023 08:31 813 Marime text
Deputații USR și Forța Dreptei sesizează Curtea Constituțională pe legea prin care PSD și PNL îi obligă pe români să plătească un impozit suplimentar de 80% pentru terenurile agricole din extravilan pe care le vând mai repede de 8 ani de la momentul dobândirii.

Sesizarea depusă la CCR vizează legea de aprobare a OUG 104/2022, adoptată pe 12 decembrie, prin votul PSD, PNL, UDMR și al minorităților naționale.

Legea încalcă mai multe prevederi din Constituție, inclusiv cele referitoare la egalitatea în drepturi și dreptul la proprietate privată.

Concret, legea afectează dreptul de proprietate privată prin crearea unei diferențe de tratament între terenurile agricole în funcție de caracteristicile lor specifice, ceea ce conduce la o aplicare inegală a legii și la o restricționare sau discriminare indirectă a drepturilor de proprietate privată ale unor proprietari de terenuri.

De asemenea, legea este neconstituțională din cauza introducerii unei duble impuneri fiscale, pe lângă impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare. Practic, sunt impuse două taxe distincte pentru același procedeu sau activitate economică.

Nu în ultimul rând, legea operează modificări în ceea ce privește regimul general al proprietății, pentru care Senatul este Cameră decizională, nu Camera Deputaților. Or, atunci când o lege este adoptată de o Cameră care nu este desemnată ca fiind decizională pentru acea materie, se încalcă principiile de bază ale separării și echilibrului puterilor în stat, așa cum sunt ele prevăzute în Constituție.

Cât despre ordonanța de urgență aprobată prin lege, dincolo de faptul că nu exista vreo situație excepțională care să justifice adoptarea ei de către Guvern, în momentul adoptării exista deja în dezbaterea Parlamentului un proiect pentru reglementarea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii