Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR îşi va desemna candidaţii la europarlamentare după modelul votului de la Eurovision Ce a adus nou dezbaterea organizată la Constanţa? (galerie foto)

ro

05 Nov, 2018 00:00 2688 Marime text

O dezbatere internă din cadrul USR pentru desemnarea candidaţilor la alegerile europarlamentare a avut loc şi la malul mării.
20 din cei 80 de membri USR care s-au înscris în competiţia internă s-au prezentat în faţa publicului interesat, a membrilor de partid, au răspuns la întrebări, au făcut dovada cunoaşterii a cel puţin a două limbi de circulaţie internaţională, şi-au adresat întrebări reciproc şi au explicat în ce comisii de specialitate şi-ar dori să activeze dacă vor ajunge europarlamentari. Din organizaţia de la Constanţa au fost prezente două candidate - Veronica Enuşcă (filiala Năvodari) şi Cristina Drăghici (filiala Constanţa). 

Dintre aceşti 80 de USR-işti vor fi aleşi 33, de către membrii USR, prin vot secret, pentru a reprezenta România la Parlamentul European.
Procesul de desemnare a candidaţilor va fi următorul: din cei 80 de candidaţi, va fi votată o listă de 7, în ordinea preferinţelor. Prin numărătoarea voturilor se va alege lista de 33 candidaţi.
 
La dezbaterea organizată la Constanţa au participat: Lavinia Andrei, Claudia Postelnicescu, Cătălin Stancu, Cristian Ghinea, Raluca Amariei, Adrian Niţă, Vlad Botoş, Florin Andrei, Clotilde Armand, Sebastian Cernic, Traian Niţă, Naomi Ursoiu, Narcis George Matache, Elena Uram, Ruxandra Diaconu, Laurenţiu Dumitru, Nicu Ştefănuţă, Mihai Constantin, Veronica Enuşcă şi Cristina Drăghici.
 
În cadrul dezbaterilor, candidaţii înscrişi în cursa internă au fost provocaţi să răspundă la mai multe întrebări. Una din teme le-a dat ceva bătăi de cap celor prezenţi în momentul în care li s-a cerut să vorbească despre ce ar face pentru Dobrogea în calitate de europarlamentar.
 
Răspunsurile au fost din cele mai diverse, de la atragerea de fonduri pentru lărgirea plajelor, la chestiuni legate de reaşezarea Portului Constanţa pe harta transportului în Uniunea Europeană, la chestiuni legate de infrastructură şi mediu (drumuri, spaţii verzi), integrarea României în spaţiul Schengen, cercetare, turism, creşterea absorbţiei fondurilor europene sau reformă în sănătate. Strategia Dunării şi modul în care se va cheltui miliardul de euro alocat Deltei Dunării s-au regăsit, de asemenea, printre preocupările membrilor USR.
 
Evident, au fost candidaţi care au vorbit şi despre chestiuni ce nu fac obiectul activităţii Parlamentului European şi, probabil, aceştia vor fi printre cei care, după votul intern, vor rămâne acasă. Comparativ cu cei care se constituie clasa politică din ultimii 20-25 de ani, reprezentanţii USR cunosc cel puţin o limbă străină în care se pot exprima liber sau după notiţe. Sigur, unii aspiranţi la fotoliul de europarlamentar au dovedit mici stângăcii, explicate, vrem să credem, prin lipsa de exerciţiu de public speaking, chestiuni care însă, cu timpul, pot fi atenuate.
 
Stelian Ion: „Transparenţa în selecţia candidaţilor este câştigul cel mai important pentru noi!“
 
Prezent la eveniment, deputatul USR de Constanţa Stelian Cristian Ion a declarat, pentru ZIUA de Constanţa că aceste dezbateri, urmate de un vot intern, i se par cea mai eficientă metodă de selecţie în cadrul partidului a persoanelor care au capacitatea, au cunoştinţele necesare pentru a reprezenta România în Parlamentul European.
 
„Am văzut ce se întâmplă în mediul nostru politic, în alte partide, nu se procedează la o selecţie corectă, se vine cu liste, dictate de la centru, şi se ajunge la situaţii absolut regretabile, de a avea în Parlamentul European persoane precum Viorica Vasilica Dăncilă. La noi problema se pune altfel şi chestiunea aceasta pentru mine este un lucru absolut pozitiv, care-mi dă speranţe că USR va împinge lucrurile înainte şi sper să dăm un exemplu şi celorlalte partide, să procedeze la fel, pentru că e singura variantă care să permită unor membri fără spate, fără relaţii politice importante, persoane care prin cunoştinţele lor şi prin calităţile lor se pot afirma şi pot reprezenta cu succes România. La fel vom proceda şi în privinţa alegerilor locale.
 
De aceea cred că este un moment important pentru noi, am vrut să dăm dovadă de transparenţă, am chemat presa, am vrut să fie un eveniment public, pentru că nu avem nimic de ascuns. I-aţi văzut pe toţi candidaţii care au putut participa la Constanţa, aşa cum sunt ei, cu ceea ce ştiu, cu ideile lor, bune, mai puţin bune iar din toate ideile acestea se vor ridica un număr de colegi şi ei vor fi votaţi de toţi membri USR. Fiecare membru va putea alege, pe model Eurovision, aceea listă de europarlamentari şi astfel vor fi stabiliţi candidaţii pentru alegerile europarlamentare. Baza partidului va vota, nu vor decide cei din conducere. Aşa vom asigura reprezentativitatea.
 
Impresia generală este că avem de unde alege. Colegii noştri s-au interesat ce s-a mai scris, ce s-a mai spus, şi-au luat informaţiile de unde au putut, anumite informaţii nu sunt uneori de cea mai bună calitate şi poţi să tragi concluzii greşite. Important de spus este faptul că unii dintre ei sunt chiar bine pregătiţi, nu fac acum campanie pentru cineva anume. Unele discuţii au fost aplicate, altele mai puţin inspirate, lucrul bun este că s-au prezentat în faţa publicului. Transparenţa este câştigul cel mai important pentru noi”, a afirmat Stelian Ion.
 
Întrebat dacă, în cele din urmă, Constanţa va avea candidaţi pentru europarlamentare, Stelian Ion spune: „Este greu să fac acum un pronostic dacă organizaţia USR Constanţa va avea un candidat eligibil pe lista pentru europarlamentare. Filiala noastră nu a desemnat candidaţi pentru aceasta selecţie, a fost alegerea colegelor noastre şi dacă vor reuşi să-i convingă pe ceilalţi colegi din ţară, vom avea. Dacă nu vor reuşi, nu vom avea, important e ca USR, pe total să aibă cei mai buni oameni. Nu vorbim despre orgolii regionale”.
 
Nu în ultimul rând, l-am întrebat pe Stelian Ion dacă USR îşi va asuma o înfrângerea a unor lideri ai partidului în cadrul votului intern, în favoarea unor oameni mai puţin notorii dar bine pregătiţi: „Dacă acei colegi care nu au încă notorietate vor câştiga voturi în cadrul alegerilor interne, da, se va întâmpla acest lucru. Asta înseamnă democraţie. Nu vom vota până când va ieşi cine trebuie. Vom vota o dată şi bine şi cei care vor fi aleşi vor fi candidaţii noştri. Da, suntem pregătiţi să ne asumăm oameni profesionişti, dar mai puţin cunoscuţi pentru europarlamentare”, a conchis deputatul Stelian Ion.
 
Tot ieri a avut loc la Barcelona o dezbatere cu diaspora a membrilor USR care s-au înscris în cadrul alegerilor interne pentru desemnarea viitorilor candidaţi pentru europarlamentare. Totodată, de la Constanţa, cei 20 de pretendenţi au plecat la Tulcea, acolo unde au participat la o dezbatere similară.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii