Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:57 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Ce spune Ion Stelian Cristian USR inițiază o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției

ro

19 Jan, 2017 18:39 1024 Marime text
Uniunea Salvați România (USR) va iniția o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Florin Iordache, potrivit unui comunicat al formațiunii politice.

Totodată, USR va înainta și un memoriu Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în care va arăta de ce proiectele celor două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea Codului penal „urmăresc interesele unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice și nu pe cele ale societății, care are nevoie de limitarea fenomenului corupției”.

„USR consideră inacceptabilă promovarea de către Ministerul Justiției a celor două proiecte de ordonanțe de urgență care legiferează în domenii fundamentale pentru statul de drept și consideră că Ministerul Justiției a eșuat în încercarea de a justifica urgența reglementării cuprinse în cele două proiecte. Atât Constituția, cât și Legea 546/2002 stabilesc ca for competent pentru discutarea aspectelor legate de grațierea colectivă Parlamentul. Este clar că până acum toate legislaturile au considerat acest demers de clemență ca fiind de competența Parlamentului, organ reprezentativ suprem al poporului român”, se precizează în comunicatul citat.

În ceea ce privește caracterul de urgență, USR susține că „nu există iminența unui demers CEDO”, iar PSD a avut majoritate și în mandatele anterioare și nu a rezolvat „situația dramatică din penitenciare”.

UPDATE 1, ora 19.44

Contactat de cotidianul ZIUA de Constanţa, deputatul USR Ion Stelian Cristian a făcut o serie de precizări privind acest subiect.

„Atacurile împotriva justiţiei din partea PSD erau de aşteptat. Au în rândul lor cele mai multe persoane cu probleme penale dintre toate partidele. USR a lansat avertizări în acest sens în mod constant în campania electorală, dar probabil lumea a crezut că exagerăm. Iată că am avut dreptate: printre primele griji ale noilor guvernanţi au fost cele referitoare la rezolvarea problemelor penale pe care le au ei şi prietenii lor. Pe de o parte se încearcă în mod continuu decredibilizarea justiţiei de către o parte a mass-media, iar pe de altă parte PSD foloseşte argumentul aglomerării penitenciarelor pentru a servi în realitate intereselor politicienilor «penali» prin promovarea pe ascuns a unei OUG de graţiere şi prin modificarea Codului penal. Transparenţă, dezbaterea publică sunt noţiuni străine PSD-ului. Mi-am dat seama că noul ministru al Justiţiei este un soldat disciplinat care are de adus la îndeplinire planul de slăbire a DNA, de scăpare a politicienilor cu probleme penale încă de la audierile din Comisia juridică dinaintea numirii în funcţia de ministru când dl. Florin Iordache pur şi simplu a ignorat întrebările pe care i le-am adresat. L-am întrebat atunci, printre altele, dacă susţine proiectele pe care le-a promovat în «marţea neagră» din 2013, dacă are intenţia de a aduce modificări organizării şi funcţionarii DNA, a modului de numire a conducerii parchetelor, a modalităţii de admitere în magistratură etc. iar domnia sa, dând dovadă de maximă transparenţă şi respect faţă de Parlament, a ignorat cu desăvârşire aceste întrebări. Mi-am dat seama atunci ce va urma: atacul asupra justiţiei din toate direcţiile, inclusiv din interior. USR-ul nu va sta cu mâinile în sân faţă de această situaţie. USR-ul este format în mare parte din membri activi ai societăţii civile care au acţionat şi în trecut împotriva atacurilor la adresa justiţiei şi statului de drept. Acum însă, în afară de proteste de stradă la care nu ne vom feri să participăm, avem şi alte mijloace constituţionale şi legale de a acţiona. Moţiunile, simple sau de cenzură, sunt unele dintre aceste mijloace. Am decis să promovăm pentru început o moţiune simplă prin care să ne exprimăm ferm poziţia faţă de acest subiect, însă ne vom adresa şi CSM-ului, conducerii Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a se adopta o poziţie oficială faţă de aceste proiecte.
 
Vă mai pot spune că la Comisia juridică este în discuţie modificarea art. 301 Cod penal privind conflictul de interese şi personal am solicitat să se ceară un punct de vedere din partea CSM, a conducerilor parchetelor şi a celor mai renumite facultăţi de drept din ţară, dar PSD-ul, prin vocea preşedintelui Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a considerat că nu e cazul unei astfel de abordări transparente. Ca atare, USR-ul că invită la şedinţa Comisiei juridice la care se va discuta acest proiect reprezentanţi ai instituţiilor la care am făcut referire şi specialişti în drept penal. Atacul asupra justiţiei este doar la început. Este o lupta crâncenă şi se vor folosi toate mijloacele de atac posibile: denigrarea, decredibilizarea, apariţia unor «informaţii compromiţătoare» faţă de reprezentanţii unor instituţii importante care acţionează în domeniul judiciar şi faţă de oricine îndrăzneşte să apere justiţia, legi odioase care vor slăbi statul de drept şi vor întări statul mafiot. Suntem în plin război!”, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Ion Stelian Cristian.

Ti-a placut articolul?

Comentarii