Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR îi solicită Avocatului Poporului să conteste OUG-ul pe justiţie la CCR

ro

22 Feb, 2019 00:00 1650 Marime text
Uniunea Salvaţi România a transmis o scrisoare Avocatului Poporului în care invocă mai multe motive de neconstituţionalitate a OUG-urilor pe justiţie emise de Tudorel Toader şi îi cere lui Victor Ciorbea să sesizeze Curtea Constituţională a României.
 
USR transmite că ordonanţa adoptată de Guvern contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi afectează profund stabilitatea sistemului de justiţie. De aceea, USR face un apel către societatea civilă şi asociaţiile de magistraţi să aibă o reacţie rapidă în următoarele zile, pe care le consideră definitorii pentru sistemul judiciar din România şi lupta anticorupţie.
 
„Această ordonanţă confiscă instituţiile care luptă împotriva corupţiei şi le supune ministrului Justiţiei. I-am argumentat lui Victor Ciorbea că această ordonanţă este în primul rând neconstituţională. Nu există nicio urgenţă, alta decât cea a lui Dragnea şi Tăriceanu. În al doilea rând, se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, în sensul că Guvernul încalcă puterea Legislativului, prin luarea unor măsuri diametral opuse, încălcând astfel Constituţia. În al treilea rând, putem vorbi şi despre încălcarea principiului controlului ierarhic în privinţa procurorilor. Acea secţie de investigare a procurorilor capătă un fel de autonomie, astfel încât procurorul general să nu mai aibă un control ierarhic efectiv. L-am rugat să aibă în calcul, mai ales, argumentele magistraţilor, prezentate deja la unison de DNA, DIICOT, Parchetul General”, a explicat deputatul USR de Constanţa Stelian Ion.
 
USR conchide că modificările aduse de OUG sunt date cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, pentru a controla şi mai mult justiţia prin politizarea acesteia şi supunerea procurorilor în faţa ministrului Justiţiei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii