Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:55 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taximetristii, stapanii strazilor

ro

12 Feb, 2008 00:00 1599 Marime text
1202762434.jpg

Meseria de taximetrist nu este deloc una usoara ori lipsita de riscuri. Un sofer parcurge zilnic cateva sute de kilometri pe strazile constantene, in conditii de trafic din ce in ce mai intens.

Pe langa acestea, se mai adauga un stres suplimentar, generat, intre altele, si de spaima de a nu fi platit sau chiar praduit odata serviciul catre client indeplinit. Epuizarea fizica rezultata in urma turelor lungi, precum si orele de asteptare in masini neincalzite sau supraincalzite reprezinta alti factori de inconfort. Este inca de notorietate cazul taximetristului Hari Bacanu, ucis cu putin timp in urma. Saptamana trecuta, Camera Taximetristilor a organizat un mars de protest, prilej prin care constantenii au aflat ingrijorarile si nemultumirile oamenilor care practica aceasta meserie. Reactia comunitatii nici nu putea sa fie alta decat una de compatimire, de intelegere fata de problemele celor 2.500 soferi de taxi. O alta discutie este, insa, cea referitoare la bunul-simt demonstrat de-a lungul timpului de o mare parte a taximetristilor. O simpla plimbare pe strazile Constantei de maxim cateva ore este suficienta pentru a observa totala lipsa de preocupare a soferilor de taxi, indiferent de firma, fata de orice reguli. Nimic nu sta in calea unui taxi. Depasiri neregulamentare, viteza mare, intimidarea partenerilor de trafic, opriri in locuri interzise nu reprezinta decat cateva exemple. Unul dintre motivele marsului organizat saptamana trecuta era reprezentat si de proasta colaborare dintre taximetristi si organele de politie. Marin Neagu, presedintele Camerei Taximetristilor, aprecia ca politistii trebuie sa fie mai vigilenti fata de actele infractionale savarsite contra soferilor de taxi.

Trafic greu

Sunt, insa, si suficiente semne care sa-l poata linisti pe Neagu. Si asta deoarece comportamentul indiferent al Politiei este si fata de actele infractionale comise de taximetristi pe strazi. De exemplu, pe strada Soveja, zona Pietei Tomis III, stationarea taxiurilor este dincolo de respectarea oricaror reglementari. Zilnic, conducatorii auto trebuie sa se strecoare printre cele trei randuri de masini de taxi, dispuse pe o lungime de 50 de metri. Dupa ora zece si pana in seara fiecarei zile, din ditamai strada ramane doar o ingusta cale de acces, motiv pentru care circulatia se desfasoara in conditii dificile. O situatie similara se poate observa zilnic si in statia de autobuze de langa magazinul Tomis. Constantin Dancu, seful serviciului Politia Rutiera Constanta, spune ca, in medie, zilnic, sunt acordate taximetristilor in jur de 20 de sanctiuni pentru opriri si stationari interzise. El a mai precizat ca amenzile sunt acordate cu precadere in zona Spitalului Clinic Judetean Constanta si a magazinului Tomis, locuri in care exista supraveghere video. Acesta recunoaste ca actiunile politistilor din zona Tomis III urmaresc, in principal, observarea traficului pietonal.

Scris de: {autor}Marian BANICA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii