Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Varol Amet, candidatul UDTTMR pentru Camera Deputaţilor, le-a vorbit femeilor despre sărbătoarea Aşure

ro

26 Nov, 2012 02:17 3179 Marime text
asure_1.jpgUniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a organizat, sâmbătă, o acţiune dedicată sărbătorii Aşure. La eveniment au fost prezente peste o sută de persoane care au şi degustat din tradiţionalul desert care dă şi numele sărbătorii, Aşure.

În cadrul acţiunii la care au participat şi muftiul Iusuf Muurat, şeful Cultului Musulman din România, profesorul Nuredin Ibram, Varol Amet, candidatul UDTTMR la un mandat de deputat, dar şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, s-a vorbit despre semnificaţia Lunii Aşure.

asure_2.jpg

Cu această ocazie, Varol Amet, candidatul UDTTMR la un mandat de deputat, le-a vorbit celor prezenţi despre Aşure, una dintre cele mai iubite sărbători religioase ale musulmanilor de pretutindeni. Sărbătoarea are loc începând cu a zecea zi din prima lună a calendarului islamic, Muharrem. În ziua de „Aşure" şi toată luna Muharrem, reprezentantele comunității turco-tătare pregătesc o reţetă tradițională moştenită din generaţie în generaţie. Desertul Aşure este preparat din cel puţin nouă feluri de cereale, fructe, arpacaş şi zahăr.

Istoricul acestei sărbători îşi găseşte începuturile în perioada Profetului Noe. După potop, toţi cei care se aflau pe arcă au plecat în căutarea hranei. Până s-au întors, însă, Profetul Noe le-a pregătit o gustare din rămăşiţele pe care le-a găsit pe navă. De aici şi tradiţia preparării desertului Aşure.

În perioada Imperiului Otoman, desertul Aşure era pus în vase speciale şi împărţit tuturor. În zilele noastre, credincioşii musulmani ţin post, fac rugăciuni, prepară Aşure pe care îl împart prietenilor, rudelor, vecinilor şi celor nevoiaşi.

Evenimentul a fost susţinut de Organizaţia de Femei a UDTTMR, Filiala Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii