Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian Ion (USR) - „OUG pe justiţie conţine dispoziţii care sunt în contradicţie cu cele din Legea 207/2018 cu privire la mandatele în curs ale procurorilor!“

ro

18 Oct, 2018 00:00 1551 Marime text
Parlamentarii USR au fost, ieri, la sediul Avocatului Poporului pentru a depune o solicitare oficială ca Victor Ciorbea să conteste la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei.
 
„Avocatul Poporului, care ar trebui să conteste de urgenţă ordonanţa de modificare a legilor justiţiei, dar fix astăzi, a plecat în concediu, fără să-şi delege atribuţiile”, susţine deputatul USR Stelian Ion.
 
USR reclamă că Guvernul PSD-ALDE a transformat într-o modă legiferarea prin ordonanţe de urgenţă care ascund de opinia publică diverse surprize legislative şi nu pot fi contestate decât de Avocatul Poporului. USR consideră că este foarte important ca această ordonanţă să nu producă efecte şi reaminteşte că preşedintele CSM şi preşedintele Klaus Iohannis au posibilitatea să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la un conflict juridic între Guvern şi autoritatea judecătorească.

„Juriştii USR au identificat foarte multe motive de neconstituţionalitate în ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei. În primul rând, ordonanţa afectează regimul juridic de funcţionare a unei instituţii fundamentale a statului român, şi anume Ministerul Public, deşi acest lucru este interzis în mod expres prin Constituţie. 

În al doilea rând, ordonanţa se aplică retroactiv inclusiv asupra mandatelor procurorilor care îşi desfăşoară în prezent activitatea la DNA, DIICOT şi Parchetul General şi au fost delegaţi în mod legal la momentul respectiv, ceea ce încalcă principiul neretroactivităţii legii din Constituţie.

În al treilea rând, ordonanţa încalcă separaţia puterilor în stat, în condiţiile în care Guvernul a decis să modifice legile justiţiei, după o perioadă foarte scurtă de la votarea lor în Parlament şi promulgarea de către preşedinte. Mai grav, ordonanţa conţine dispoziţii care sunt contradicţie flagrantă cu alte dispoziţii legale din Legea 207 din 2018 cu privire la mandatele în curs ale procurorilor”, a explicat deputatul USR Ion Stelian, membru în Comisia specială de modificare a legilor justiţiei.  

USR atrage atenţia că Tudorel Toader ar fi trebuit să se justifice necesitatea modificării condiţiilor de funcţionare a procurorilor în cadrul DNA, DIICOT şi Parchetul General şi, de asemenea, urgenţa modificării condiţiilor. În opinia USR, urgenţa este dată de Liviu Dragnea, care vrea să  scape de dosarele penale. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii