Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian Ion - „Ordonanţa pe justiţie face ca DNA Constanţa să fie spulberată. Este inimaginabil!“ Instituţia are în lucru 230 de dosare!

ro

17 Oct, 2018 00:00 1826 Marime text

Veştile sunt extrem de proaste după analizele făcute de analişti şi magistraţi cu privire la ordonanţa de urgenţă dată la începutul săptămânii de Guvernul Dăncilă. OUG-ul pe legile justiţiei prevede şi creşterea vechimii în profesie de la 8 ani la 10 ani pentru ca un procuror să intre în DNA, iar procurorul-şef al direcţiei trebuie să aibă minimum 15 ani experienţă.
 
Deputatul USR de Constanţa Stelian Ion spune că s-a văzut clar care a fost miza ordonanţei Toader, nicidecum punerea în acord a legilor justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia, ci decapitarea, decimarea, distrugerea unor departamente importante din cadrul DNA sau distrugerea DIICOT.
 
„Sunt foarte mulţi procurori care nu îndeplinesc noile condiţii de vechime fin ordonanţa lui Tudorel Toader, ceea ce înseamnă că imediat vor trebui să plece. Mesajul foarte important este acela că procurorii nu ar trebui să se lase intimidaţi, ar trebui ca imediat după emiterea unui ordin administrativ de retrogradare să atace în instanţă acel act administrativ şi să-l conteste la Curtea Constituţională. Nu cred că o va face Avocatul Poporului, ştim care este agenda lui Victor Ciorbea, aşadar, procurorii sunt singurii care ar putea contesta această OUG.
 
Ca să vă faceţi o idee în legătură cu dezastrul pe care îl va produce această ordonanţă, spre exemplu DNA Constanţa, care este formată dintr-un corp de aproximativ 8 procurori, face ca această instituţie să fie practic spulberată. În condiţiile în care în ultimul timp au avut rezultate foarte bune, sunt procurori tineri aici, bine pregătiţi, din 8 procurori de la DNA Constanţa mai rămân 2. Este mai mult decât o decimare, este o distrugere. Asta face Tudorel Toader în prezent, nu ştiu dacă este mai gravă o amnistie sau mai grav este ceea ce s-a întâmplat astăzi, şi anume distrugerea unor organisme care funcţionau foarte bine. Este inimaginabil!”, a precizat Stelian Ion.
 
Urmează ca ordonanţa de urgenţă să fie depusă în Parlament şi se va da o lege de aprobare a ei. Acolo, parlamentarii vor putea depune amendamente pentru amendarea acesteia, lucru pe care promite să-l facă şi deputatul jurist USR Stelian Ion.

Vă reamintim că Executiv a adoptat, la propunerea Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o ordonanţă de urgenţă prin intermediul căreia pentru procurori s-au inventat condiţii de vechime. Teoretic, nicio persoană nu poate fi înlăturată dintr-o funcţie pentru că nu corespunde unor cerinţe inventate după ce a ocupat acea funcţie. Cu alte cuvinte, normele legale se aplică doar pentru viitor. Procurorii ştiu deci că pot invoca neconstituţionalitatea acestei „urgenţe”, dacă li se va cere să plece.
 
Menţionăm că DNA Constanţa are în lucru în prezent aproximativ 230 de dosare, iar dacă OUG s-ar aplica otova, acest lucru ar presupune ca toate aceste speţe să rămână în grija unui singur procuror. Totodată, facem precizarea că procurorii DNA Constanţa nu au fost delegaţi, ci numiţi în funcţie.

Citeşte şi:

Câteva idei despre noua ordonanţă de urgenţă pe justiţie, adoptată de Guvern Stelian Ion (USR) - „Dragnea are nevoie de procurori cuminţi în DNA“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii