Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:00 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian Ion, deputat USR - „Ce ironie! Să fii bătut de un jandarm fără motiv şi să trebuiască să pui bani pentru a-i plăti acestuia un apărător!“ Ce spune Gruparea de Jandarmi Mobilă (document)

ro

07 Sep, 2018 00:00 2942 Marime text
Articolul 9 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare prevede dreptul militarilor la suportarea de la buget a onorariilor avocaţilor care îi apără pe cei acuzaţi de săvârşirea unor fapte ilegale, în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
„În baza acestui articol, conducerea Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa a luat decizia de a angaja avocaţi pentru jandarmii constănţeni acuzaţi de abuzuri cu prilejul intervenţiilor din Piaţa Victoriei”, spune deputatul USR Stelian Ion.
 
Acesta consideră că o părticică a onorariilor - care sunt plătite de la bugetul de stat - e suportată în final chiar de victima jandarmilor (în secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza anunţul de intenţie al Compartimentului Juridic al Grupării de Jandarmi Constanţa privind achiziţia de servicii de asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti şi a organelor de urmărire penală a cadrelor militare ale Grupării pentru fapte săvârşite de către acestea în exercitarea atribuţiilor de serviciu).
 
„Aşadar: jandarmii acuzaţi de comiterea unor infracţiuni se bucură de sprijinul statului prin acordarea unei asistenţe juridice gratuite, spre deosebire de victimele acestor agresiuni, care sunt pe cont propriu; este asta o discriminare? Conducerea Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa apreciază că jandarmii acestei unităţi au acţionat în limitele atribuţiilor de serviciu pe 10.08.2018 în Piaţa Victoriei, deci merită sprijin din partea instituţiei, altminteri ar fi luat măsuri împotriva acelor jandarmi, nu în favoarea lor; se pare că jandarmii constănţeni au început să fie chemaţi la Parchetul General pentru audieri, altfel nu s-ar fi justificat această achiziţie de servicii juridice. Este posibil ca aceşti jandarmi să-şi fi exercitat misiunea în limitele legii, fără excese, iar cei care au săvârşit abuzuri să fi fost jandarmi din alte unităţi militare, dar există înregistrări în care un jandarm cu funcţie de conducere din cadrul acestei grupări îşi cere scuze, în numele subordonaţilor săi, faţă de jurnaliştii care au fost atacaţi cu gaze lacrimogene. În proximitatea acelui loc, un jandarm aparţinând aceluiaşi grup i-a aplicat lovituri repetate cu bastonul în zona capului colegului meu, av. Vlad Gheorghe, deşi acesta ridicase mâinile şi era absolut inofensiv. Aceste abuzuri nu pot rămâne fără urmări”, susţine deputatul USR.
 
Acesta reaminteşte că a formulat către Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanţa o cerere de informaţii publice încă din 27.08.2018, dar până la această dată nu a primit niciun răspuns. „Sper să primesc răspunsul în cel mai scurt timp şi sper, de asemenea, ca ancheta Parchetului General să fie corectă, rapidă şi să nu găsească doar ţapi ispăşitori printre jandarmii subordonaţi, ci răspunderea principală să revină celor care au dat ordinele de reprimare brutală a protestului. Cu sau fără onorarii plătite din buget, sper să aibă şi jandarmii parte de avocaţi buni, pentru ca cei nevinovaţi de excese să nu fie «sacrificaţi» de şefii lor, care au obiceiul de a-i lăsa în urmă. Nu toţi au comis abuzuri, unii au fost, la rândul lor victime, cei mai mulţi au fost manipulaţi fără scrupule de nişte sceleraţi însetaţi de putere”, conchide parlamentarul Stelian Ion.
 

Care este poziţia Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis” Constanţa

 
În replică, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis” Constanţa, lt. col. Sorin Trancă, susţine că, din informaţiile pe care le deţine, până în acest moment jandarmii din cadrul Grupării nu ar fi fost chemaţi pentru audieri la Parchetul Militar, urmare a evenimentelor petrecute la protestul diasporei din 10 august 2018.
 
Lt. col. Trancă admite că, la ora 19.00 a zilei de 10 august a.c., un detaşament format din 100 de jandarmi ai Grupării Mobile a ajuns în Piaţa Victoriei, însă acesta susţine că jandarmii constănţeni nu ar fi fost implicaţi în altercaţii cu protestatarii. Totodată, purtătorul de cuvânt al GJM nu cunoaşte până la această oră motivele pentru care instituţia angajează apărători.
 
La rândul său, consilierul juridic al GJM, maiorul Marian Ilie, ne-a declarat că „în acest moment legea permite angajarea de apărători pentru angajaţii instituţiei, astfel încât aceştia să nu mai suporte ca în trecut onorariile avocăţeşti din propriul buzunar. În urma intervenţiilor din sezonul estival, unii colegi s-au ales cu plângeri sau sesizări care pot angrena serviciile de reprezentare juridică”.
 
Maiorul Ilie a mai spus că „până în acest moment angajaţii Grupării nu au avut nevoie de reprezentare juridică urmare a protestului din 10 august”, dar nu a negat faptul că „pe parcursul anchetei aflate în desfăşurare ar putea apărea şi astfel de situaţii”. Prin urmare, acest contract de servicii juridice vine la ţanc. Contractul va avea durata de un an. Potrivit anunţului de intenţie, menţionăm că GJM aşteaptă ofertele financiare şi ofertele avocaţilor până la data de 14.09.2018. Oferta câştigătoare va fi anunţată de conducere GJM pe 21 septembrie 2018.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii