Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian Ion - „Comisia Iordache a dat din nou undă verde controversatei ordonanţe Toader“

ro

28 Nov, 2018 00:00 1699 Marime text
Deputatul USR de Constanţa Stelian Ion critică faptul că, sub pretextul transpunerii recomandărilor Comisiei de la Veneţia, Comisia Iordache a dat din nou undă verde controversatei ordonanţe Toader, unele dintre prevederile actului normativ mergând contra spiritului, ba chiar şi a literei recomandărilor forurilor europene.
 
„Controversata OUG 92/2016, act normativ adoptat sub pretextul transpunerii recomandărilor Comisiei de la Veneţia, în care ministrul Justiţiei a introdus amendamente ce ar putea închide DNA-ul şi afecta grav DIICOT şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte, a primit, din nou, undă verde în Comisia Iordache, pentru a merge la Senat, unde se va da votul final. Respectiva OUG a fost dezbătută şi a primit raport de admitere, în condiţiile în care în raportul MCV se recomandă suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi revizuirea legilor justiţiei (ceea ce ar trebui să facă OUG 92), ţinând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO). Or, parte dintre prevederile OUG 92 sunt contrare recomandărilor experţilor europeni. Împreună cu colegii mei de la USR, am propus reducerea duratei cursurilor de formare profesională a auditorilor din justiţie de la 4 ani, la 3 ani, pentru a nu se bloca activitatea instanţelor. Amendamentul a fost, de asemenea, respins“, susţine Stelian Ion.
 
Un alt subiect intens dezbătut a fost numirea procurorilor din fruntea Parchetului General, a DNA şi a DIICOT. „Am cerut în mod expres, aşa cum recomanda şi Comisia de la Veneţia, avizul CSM să fie obligatoriu. Cererea a fost însă respinsă“, subliniază parlamentarul.
 
„În şedinţa anterioară a Comisiei Iordache, respectiv şedinţa de dinainte ca legea să fie adoptată în Camera Deputaţilor, am încercat împreună cu colegii din opoziţie să rezolvăm problema, însă coaliţia PSD-ALDE a respins atât propunerea de abrogare a articolului din care reiese că legea ar putea retroactiva, cât şi pe cea de modificare a lui, astfel încât să reiasă clar că procurorii deja aflaţi pe posturi nu vor fi afectaţi. Astăzi însă, în comisie, s-au adus aşa-zise clarificări, prin adoptarea unui amendament propus de Şerban Nicolae care prevede ca procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt delegaţi sau detaşaţi în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, DIICOT şi DNA, precum şi în cadrul celorlalte Parchete, îşi pot desfăşura în continuare activitatea în cadrul acestora pe durata detaşării sau delegării numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de legile 303 şi 304, cu modificările şi completările ulterioare.
Acest lucru nu schimbă, practic, cu mai nimic lucrurile, căci procurorii detaşaţi sau delegaţi care nu îndeplineau condiţiile sunt chiar cei ale căror delegări au încetat deja după ordonanţa Toader“, mai spune Stelian Ion.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii