Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:39 16 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Slăbiciune, trădare sau doar propriul interes… Cum explică Huţucă şi Muhscină oportunitatea ca filiala Constanţa să aibă un vicepreşedinte regional?

ro

17 Jun, 2017 00:00 3968 Marime text
Încurcate sunt căile politicii, însă, după ce discuţi cu liberalii constănţeni, totul devine „simplu şi firesc“! Astăzi, în Congres, liberalii îşi vor alege preşedintele. Ei au de ales statutar, între două moţiuni, însă, în realitate, totul se simplifică la două candidaturi: cea a lui Ludovic Orban şi cea a lui Cristian Buşoi.
 
Ludovic Orban a fost primul care şi-a depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL, însă, potrivit tragerii la sorţi, el îşi va susţine moţiunea „PNL - Forţa Dreptei“ după Cristian Buşoi, care candidează cu moţiunea „PNL - partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică“.
 
În cadrul Congresului PNL, cu participarea a 5.000 de delegaţi, vor fi organizate alegeri pentru preşedinţia PNL, prin vot asupra moţiunilor prezentate de candidaţi, precum şi pentru preşedinţii Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori (CNRC) şi Comisiei de Arbitraj (CA). 
Filiala Constanţa merge la Congres cu 153 de delegaţi şi, potrivit votului din filială confirmat şi reconfirmat, liberalii constănţeni vor vota pentru Ludovic Orban.
 
„Votul va fi unul liber, eu nu-l voi controla“, a afirmat preşedintele PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, pentru ZIUA de Constanţa.

Doi liberali candidează la funcţii la nivel naţional 

Duminică, liberalii se reunesc în Consiliul Naţional de Coordonare, unde vor fi aleşi patru prim-vicepreşedinţi, secretarul general, 16 vicepreşedinţi - opt vicepreşedinţi pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate şi opt vicepreşedinţi pe regiunile de dezvoltare - şi 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul şi membrii comisiilor CA şi CNRC. Secretarul general al liberalilor este propus de preşedintele PNL.
 
La votul de duminică vor participa şi 58 de delegaţi de la Constanţa. Dacă Bogdan Huţucă a anunţat încă de acum trei săptămâni că timpul efectiv nu-i permite să acceadă la alte funcţii politice la nivel naţional, cu excepţia celei de membru în Biroul Naţional, candidatura preşedintelui organizaţiei municipale a liberalilor constănţeni, George Muhscină, la un post de vicepreşedinte pe Regiunea Sud-Est merită detaliată din plin.

Cum a ajuns Muhscină candidat? 

George Muhscină se afla ieri în campanie electorală internă, pentru că este decis să câştige şi, din postura de vicepreşedinte regional, să aducă un plus de vizibilitate filialei Constanţa. Dar cum să câştige, când vine ca outsider într-o luptă cu mult prea experimentatul Victor Paul Dobre, reprezentantul Galaţiului şi unul dintre principalii susţinători ai lui Orban? Simplu.
 
„S-a creat o oportunitate pentru Constanţa, pe care vizita lui Cristian Buşoi la Constanţa nu a făcut decât s-o contureze, iar noi am decis să profităm de această ocazie şi să câştigăm cât mai mult cu putinţă de la aceste alegeri“, susţine Muhscină, pentru ZIUA de Constanţa.
 
Aceste alegeri se pot câştiga, iar voturile vor veni din filialele Galaţi, Tulcea, Brăila, Vrancea, Buzău şi Constanţa, adică de la şase persoane care vor avea de ales viitorul vicepreşedinte regional, explică acelaşi Muhscină, care nu vrea să accepte nici în ruptul capului ideea de trădare a echipei ce a decis în trei rânduri să voteze pentru Orban şi echipa sa!
 
„Nu trebuie să antagonizăm cu nimeni, după alegeri vom face echipă cu toţii. Filiala a decis, în cadrul unei întâlniri, că n-a fost timp pentru convocarea Biroului să profităm de această oportunitate. Mi-am depus candidatura marţi dimineaţă, în ultima zi în care mai puteam face acest lucru, după ce colegii mei au considerat că sunt potrivit pentru această funcţie. Au fost şi alte propuneri, dar alţi colegi au refuzat.
 
Înainte de a candida, am vorbit chiar şi cu Ludovic Orban, pentru a mă asigura că nu-l deranjează candidatura mea. Atunci când am spus că voi vota pentru Orban - preşedinte, nu înseamnă automat că susţin şi toată echipa din jurul său. Această candidatură nu trebuie tratată ca o trădare. Noi, în partid, nu avem duşmănii, suntem colegi. Personal, pe orizontală mă simt împăcat cu mine, orice s-ar comenta. Nu mă consider în echipa Buşoi, pur şi simplu dânsul a acceptat să nu-şi pună candidat pentru acest post şi să ne creeze oportunitatea să venim noi, filiala Constanţa, cu o propunere, ceea ce s-a şi întâmplat. Buşoi doar a consolidat această oportunitate, eu nu consider că mă aflu în centrul unui compromis. Nu ne-a cerut nimeni nimic, este doar un curent creat în rândul filialelor din sud-est şi trebuie să profităm de el.“ Aşa sună varianta lui George Muhscină în legătură cu candidatura sa.

Huţucă - „Asistăm la o dinamică extraordinară“ 

„Înainte de Congres, asistăm la o dinamică extraordinară. Cu toate acestea, eu cred că Orban va fi preşedintele PNL, iar noi, Constanţa, ne dorim să smulgem cât mai mult posibil de la aceste alegeri“, afirmă şi Bogdan Huţucă.
 
Liderul liberalilor constănţeni dă asigurări că situaţia este sub control şi că această candidatură pentru vicepreşedinte pe Regiunea Sud-Est a fost la început o dorinţă a grupului de susţinători ai lui Cristian Buşoi, dar ulterior a fost îmbrăţişată, ca urmare a discuţiilor, de mai toţi liberalii constănţeni.
 
„Am avut la un moment dat o şedinţă în filială, în care s-a născut ideea că putem împinge un reprezentant pe funcţia de vicepreşedinte pe regiune. În urma unei dezbateri libere, am decis să facem acest lucru. Este real că ideea a venit din partea colegilor care au semnat pentru moţiunea lui Cristian Buşoi. Ulterior vizitei domnului Buşoi şi poziţionării unor judeţe, au urmat dezbaterile interne, mai mulţi colegi au refuzat, pentru că acest post presupune multă disponibilitate, iar George Muhscină a acceptat. Am tranşat extrem de simplu această problemă. Evident, candidatura are susţinerea organizaţiei şi a conducerii de la Constanţa. Această candidatură nu ne obligă cu nimic în faţa votului de astăzi. Curentul din organizaţia Constanţa este unul pro-Orban“, a conchis Bogdan Huţucă, într-o declaraţie pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii