Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:32 25 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul social-democrat Ștefan Mihu solicită guvernului măsuri concrete pentru susținerea IMM-urilor în această perioadă de criză

ro

14 Apr, 2020 00:00 1908 Marime text

Senatorul social-democrat Ștefan Mihu a trimis o interpelare adresată premierului României dar și miniștrilor Economiei, Fondurilor Europene si Afacerilor Externe.
Acesta solicită reprezentanților executivului măsuri urgente privind susținerea sectorului IMM-urilor, pilon de bază al economiei românești.

“Ne apropiem cu pași repezi de scadența primei luni de stare de urgență, inițiativele și demersurile efective, în plan economic, sunt încă extrem de anemice și neconvingătoare”, afirmă senatorul.
Mihu dă exemplul unor state din UE, unde se depun eforturi susținute pentru diminuarea efectelor pandemiei de coronavirus în plan economic, inclusiv prin măsuri energice de sprijinire a populației active, de impulsionare și sprijinire a mediului de afaceri, și spune că la noi, preocuparea guvernanților pare a se „derula” într-o cu totul altă direcție și anume pe tăierea veniturilor populației, fie ei bugetari sau privați, omițându-se, voit sau nu, ponderea esențială a consumului și cererii interne în relansarea  economiei naționale!
“Să nu uităm, apoi, de inițiativele recente ale Comisiei Europene privind relaxarea schemelor de ajutoare de stat pe economie, la nivelul statelor membre, pe perioada pandemiei de COVID 19. A suprins total neplăcut, în acest context, nivelul extrem de modest, pentru a nu spune derizoriu, cerut și primit de țara noastră – doar 3.3 miliarde euro - pentru a susține sectorul IMM-urilor, pe plan financiar, inclusiv în materie de investiții și garanții publice pentru împrumuturi, toate acestea în comparație cu solicitări în domeniu, de zeci de ori mai mari, făcute și aprobate de Comisia Europeană pentru state membre ale UE, precum Polonia sau Portugalia, având o structură economică similară sau apropiată, când vine vorba de întreprinderile mici și mijlocii!
Oare nu mai avem nevoie de aceste IMM-uri, care constituie pilonul central al întregii economii naționale? Sau poate ne lipsesc ideile constructive si viziunea coerentă, atât de necesare, privind dezvoltarea economiei țării?”, contextualizează parlamentarul constănțean.
Senatorul îi solicită primului-ministru și miniștrilor cabinetului, să explice în Parlament, considerentele avute în vedere pentru prezentarea atat de tardivă a cererii țării noastre privind nivelul schemelor de ajutoare de stat, precum si pragul extrem de scăzut al acestora, dar și strategia preconizată și măsurile concrete avute în vedere privind relansarea rapidă a acestui sector vital al economiei naționale, reprezentat de întreprinderile mici si mijlocii.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii